Bierfestival Groningen vier dagen bierplezier in de Martinikerk

19 maart 2019
Bierfestival Groningen wordt gehouden op 3, 4, 5 en 6 april. Het festival begint traditiegetrouw op woensdag met een groot bier-spijsdiner voor honderden gasten. Donderdag, vrijdag en zaterdag kunnen bierliefhebbers hun hart ophalen aan de stand bij de vele brouwerijen, die hun bieren presenteren. En dat is nog lang niet alles, er is nog veel meer te beleven. Kortom vier dagen bier plezier!

Het is de laatste jaren een traditie geworden: Het bier-spijs diner voorafgaand aan het festival. Op woensdag 3 april presenteren diverse chefs uit de noordelijke provincies prachtige combinaties, die tot stand zijn gekomen onder begeleiding van Bierista Arvid Bergström. Enkele honderden gasten genieten in de prachtige ambiance van de Martinikerk van het diner, waarbij de bijpassende bieren afkomstig zijn van de noordelijke brouwers. Er zijn nog tickets verkrijgbaar. Voor 85,- heb je echt een onvergetelijke bierherinnering.

Bierfestival

Na het bierdiner wordt de Martinikerk verbouwd tot een walhalla voor bierliefhebbers. Tientallen stands met taps worden neergezet om de duizenden bierliefhebbers die naar de kerk komen van mooie bieren te voorzien. Natuurlijk zijn de brouwers uit het noorden goed vertegenwoordigd, maar ook vanuit andere windstreken komen de biermakers graag naar dit festival. Het festival begint op donderdag (19.00-23.00 uur). Op vrijdag is de kerk geopend van 19.00 tot 23.00 uur en op zaterdag is er een middagsessie (13.00-17.00 uur) en een avondsessie (19.00-23.00 uur). Daarna wordt de kerk snel verbouwd, zodat zondagochtend de vaste kerkgangers aan niets meer kunnen zien wat zich de dagen ervoor in hun kerk heeft afgespeeld.

Brouwwedstrijd

Tijdens het festival zijn er diverse activiteiten. Zo is er een bier-spijswedstrijd op zaterdag. Een deskundige jury bepaalt welke chef de beste combinatie heeft gemaakt. Ook tijdens deze negende editie is er een brouwwedstrijd. Deelnemers is gevraagd een Brut IPA te brouwen. De winnaar wordt op de slotdag bekend gemaakt. Dit bier wordt op grote schaal gebrouwen en verkocht bij alle Mitra-slijterijen. Ook kun je deelnemen aan diverse masterclasses.

d'Olle Grieze

Een andere traditie is d'Olle Grieze. Dit is de koosnaam voor de Martinikerk. Tevens is het een samenwerkingsverband tussen verschillende brouwers die voor het Bierfestival Groningen een bijzonder bier brouwen. Dit jaar is d'Olle Grieze gebrouwen bij Brouwhotel Parkzicht in Veendam. Het is een Brut IPA geworden. De opbrengst van de verkoop van dit bier is - net als voorgaande jaren - bestemd voor het onderhoud van het orgel in de kerk.

Deelnemers

Enkele tientallen brouwerijen nemen deel aan het Bierfestival Groningen. Een kleine greep uit het brede aanbod: Brouwerij Maallust, Van Moll Craft Beer, Stanislaus Brewskovitch, Ramses Bier, Muifelbrouwerij, vandeStreek bier, Brouwerij Kees, Bronckhorster Brewing Company en Brouwerij De Molen. Meer informatie vind je op de website van het Bierfestival Groningen.