Baxbier bestaat vijf jaar

17 april 2019
Wat allemaal, in 2014, begon als een hobby van twee studerende wielervrienden in de binnenstad van Groningen is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen bierbrouwerij met een groot assortiment bieren. Door middel van crowdfunding kon de brouwerij in het voorjaar van 2016 het pand aan de Friesstraatweg betrekken. Dit is nog steeds de thuisbasis, inclusief proeflokaal.
door Dennis Hofman
Waar menig brouwerij begint met de traditionele bieren bewandelden Jeroen Bax en Sepp Jansen een ander pad.  Hoe je het ook wendt of keert, ze haalden wel hun gelijk door goud te winnen met hun smoked Porter Koudvuur tijdens Brussels Beer Challenge 2015. Dat zette ze meteen op de kaart. Daarna ging het hard. Met verschillende collabs her en der, de 050-serie en tussendoor nog even zilver halen met de Kon Minder Blond, tijdens weer een Brussels Beer Challenge. Daarna werd het even rustig.

Laboratorium

Maar Baxbier is terug. Ze kwamen met de Zoere stoever (zure regen in het Gronings) een Gose gemaakt van regenwater. Abels Ale, een Pacific IPA, in blik. Wat ze de eerste noordelijke brouwerij maakte met bier in blik. En eindelijk een Tripel waardoor de Kon Minder-serie compleet is (Wit, Blond, Dubbel en Tripel)
De ontwikkelingen gaan door. Met een eigen inpandig laboratorium kunnen de brouwers zelf de kwaliteit goed monitoren. Ook de moutbunker levert een bijdrage aan de kwaliteit. Het houdt de muizen buiten en er kan in de bunker worden geschroot, zodat de stof buiten de brouwerij blijft. Kwaliteit van de bieren is voor Baxbier een zeer belangrijk issue.

Practice what you peach

Natuurlijk worden er ook regelmatig nieuwe bieren gebrouwen. Tijdens het Bierfestival Groningen werd bijvoorbeeld de Practice what you peach gelanceerd. Dit is een double dryhopped New England IPA waar de perziken uit knallen. Baxbier zegt zelf dat het om een eenmalig brouwsel gaat. Ik heb daar zo mijn bedenkingen over, omdat ik vast niet de enige ben die erg gecharmeerd is van dit bier.

Feestje

Vijf jaar Baxbier in stad, Ommeland en Nederland. Zondag 14 april moest dat natuurlijk worden gevierd en dat is gebeurd ... En ik als Groninger kan ook alleen maar zeggen: "Het kon minder".