Export Stout

Algemene kenmerken

Een Export Stout is een zoetere, zware versie van een Irish Dry Stout (klasse B) met een alcohol percentage van 6,5 tot 8,5 Vol%.

Uiterlijke kenmerken

Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder.

Geurassociaties

In de geur overheerst de sterk gebrande mout. Daarbij kenmerken van fruitigheid, zwarte bessen, bittere chocolade, droppigheid. Geroosterde mout aroma's zijn matig tot hoog en kan koffie-indrukken geven. Fruitigheid gemiddeld tot hoog. Sommige versies kunnen een zoete geur of een aroma van zoethout of gedroogd fruit hebben. Het hoparoma is zwak.

Smaak

De hoofdsmaak is moutbitter gebrand, tamelijk zoetig tot zoet, soms een wat zurige toets door toepassing van de gebrande mout. Geroosterd graan- en moutkarakter is matig tot hoog, hoewel de hardheid van een Irish Dry Stout niet aanwezig is. Export Stout heeft weinig esters en een hoge bitterheid. De geroosterde smaken van donkere mout gaan samen met die van koffie, chocolade, of soms drop. Weinig tot geen hop smaak.

Basissmaak

Bitter, zoetig en soms iets zurig.

Body

Zoals bij veel zwaardere bieren is ook hier de body tamelijk vol.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig, metaalachtig en duidelijk alcoholwarmend. Medium koolzuurprikkelend.

Nasmaak

De nasmaak kenmerkt zich in een gebrande moutbitterheid met koffie- en soms dropachtige indrukken.

Opmerkingen

Een Export Stout is veel sterker dan een klassieke Irish Dry Stout. In de overige kenmerken lijkt het wel veel op een Irish Dry Stout. (soms is een Export Stout het high gravity basisbier van een Irish Dry Stout). Een Export Stout is zwaarder en bitterder dan een Porter.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Export Stout

Jopen en 't Taphuys bundelen krachten

Jopen, de Haarlemse Craft brouwerij heeft een strategische samenwerking aangekondigd met 't Taphuys.

Verder lezen

Nieuw: Hazy & Romige Psycho Cyclops NEIPA van Maximus

Met vijf zorgvuldig geselecteerde hopsoorten – Citra, Citra Cryo, Mosaic, El Dorado en Idaho7 – biedt deze NEIPA een tropische fruitervaring.

Verder lezen

Grolsch blijft inzetten op duurzaamheid: Highlights 2023 online

Bij Grolsch staat duurzaamheid hoog op de agenda, en dat blijkt uit de indrukwekkende resultaten die de brouwerij in 2023 heeft geboekt.

Verder lezen

Playground Non Alcoholic IPA nu verkrijgbaar op fust

vandeStreek Bier kondigt met trots aan dat hun meest bekroonde bier, Playground Non Alcoholic IPA, vanaf nu verkrijgbaar is op fust.

Verder lezen