Brouwerij Poesiat & Kater

Poesiat & Kater is een jonge, Amsterdamse bierbrouwerij. De brouwerij Poesiat & Kater is vernoemd naar Bart Poesiat (meester-timmerman) en Klaas Kater (meester-metselaar). Zij waren verbonden aan de Van Vollenhoven Brouwerij. Het duo was de drijvende kracht achter het werkliedenverbond Patrimonium. Tegenwoordig kennen we deze club als de vakbond CNV. Ook droegen zij bij aan de oprichting van een woningbouwcorporatie, die we nu nog steeds kennen onder de naam Patrimonium/Rochedale.

Het verhaal van de brouwerij begint al in 1733 toen Jan van den Bosch zijn bierbrouwerij en azijnmakerij ‘De Gekroonde Valk’ startte aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam. De bierbrouwerij werd in 1791 vernoemd naar de nieuwe eigenaar Jan Messchert van Vollenhoven. Rond 1900 was dit de grootste brouwerij van Nederland. Het bekendste en meest gedronken bier was de Van Vollenhoven’s Extra Stout.

In 1949 werd de brouwerij overgenomen door Heineken. Even later werd de brouwerij gesloten en gingen de brouwvolumes over naar de ketels van Heineken (en Amstel). Alleen de Van Vollenhoven’s Extra Stout overleefde. Toen Heineken begin deze eeuw ook stopte met de productie van deze Stout, greep stichting De Gekroonde Valk haar kans. Zij bezit de originele receptuur en brengt dit sinds 2006 weer op de markt.

Toen Jesse van Vollenhoven de stichting in 2014 benaderde om een bierbrouwerij te beginnen was de keuze snel gemaakt en in maart 2017 opende Brouwerij Poesiat & Kater haar deuren en brouwt weer als vanouds Van Vollenhoven bieren. De brouwerij met proeflokaal is gevestigd in een voormalig dierenasiel in Amsterdam Oost.

Onze topbieren

8,6

Van Vollenhoven Extra Stout

Poesiat & Kater

Van Vollenhoven Extra Stout is een donker bier vol met geroosterde tonen en een licht fruitig aroma. Het recept van dit bier is afkomstig van Van Vollenhoven’s bierbrouwerij ‘De Gekroonde Valk’. Een intens bier met een geroosterde bitterheid.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,8

Van Vollenhoven Falcon Ale

Poesiat & Kater

Van Vollenhoven Falcon Ale is een bier met een hoppig karakter. De ruggengraat van dit bier wordt gevormd door de mout. Op deze basis kan een melange van hopsoorten van over de hele wereld de smaakpapillen betoveren.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,8

Van Vollenhoven East Indies Pale Ale

Poesiat & Kater

Van Vollenhoven East Indies Pale Ale is gebaseerd op een recept van de oude brouwerij Van Vollenhoven. Het is extra gehopt en is gebrouwen met Spaanse brandewijn.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,0

Van Vollenhoven Princesse Bier

Poesiat & Kater

Van Vollenhoven Princesse Bier is een soort witbier, die is vergist met Duitse Bavaria-gist en een Saison-gist. Het hoge koolzuurgehalte, de sinaasappelschil, de koriander en de tarwe zorgen voor een licht, fruitig en verfrissend bier.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,9

Kaintz Tripel

Poesiat & Kater

Kaintz is een Tripel, een blond en krachtig bier met 8,5% alcohol. De zorgvuldig gekozen moutsoorten zorgen voor een solide basis. De hopsoort Sorachi Ace zorgt voor de verfijnde aroma's van citroen en dille. Kaintz is een stevige jongen waar je rustig van wilt genieten. Een wolf in schaapskleren, zoals de brouwer hetzelf noemt.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,7

Poesiat & Kater Smulling

Poesiat & Kater

Poesiat & Kater Smulling is een India Pale Ale met een moutige basis. Op deze basis met lichte karameltonen proef je waar het bij deze IPA eigenlijk op gaat: heel veel fruitige hoptonen van zowel citrusfruit als tropisch fruit.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Paradiso Gloria

Poesiat & Kater

Gloria van brouwerij Poesiat & Kater is een Golden Pale Ale. Het bier is gebrouwen ter ere van het 50 jarig bestaan van het Amsterdamse poppodium Paradiso. Het bier wordt gebotteld in een speciaal vormgegeven aluminium longneck. Gloria heeft een frisse en volle smaak, een moutig karakter en een fruitige afdronk.

Heb jij deze al gedronken?

Schrijf een review en ontvang +25

Little Red IPA

Poesiat & Kater

Poesiat & Kater Little Red IPA is een Session IPA, een bier boordevol smaak maar met slechts 3,5% alcohol. Dit pittige bier heeft fruitige, kruidige aroma's en zoete tonen van de mout. De flinke bitterheid geeft dit session-bier een stevige bite.

Heb jij deze al gedronken?

Schrijf een review en ontvang +25

Toon alle