Brouwerij Poesiat & Kater

Poesiat & Kater is een jonge, Amsterdamse bierbrouwerij. De brouwerij Poesiat & Kater is vernoemd naar Bart Poesiat (meester-timmerman) en Klaas Kater (meester-metselaar). Zij waren verbonden aan de Van Vollenhoven Brouwerij. Het duo was de drijvende kracht achter het werkliedenverbond Patrimonium. Tegenwoordig kennen we deze club als de vakbond CNV. Ook droegen zij bij aan de oprichting van een woningbouwcorporatie, die we nu nog steeds kennen onder de naam Patrimonium/Rochedale.

Het verhaal van de brouwerij begint al in 1733 toen Jan van den Bosch zijn bierbrouwerij en azijnmakerij ‘De Gekroonde Valk’ startte aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam. De bierbrouwerij werd in 1791 vernoemd naar de nieuwe eigenaar Jan Messchert van Vollenhoven. Rond 1900 was dit de grootste brouwerij van Nederland. Het bekendste en meest gedronken bier was de Van Vollenhoven’s Extra Stout.

In 1949 werd de brouwerij overgenomen door Heineken. Even later werd de brouwerij gesloten en gingen de brouwvolumes over naar de ketels van Heineken (en Amstel). Alleen de Van Vollenhoven’s Extra Stout overleefde. Toen Heineken begin deze eeuw ook stopte met de productie van deze Stout, greep stichting De Gekroonde Valk haar kans. Zij bezit de originele receptuur en brengt dit sinds 2006 weer op de markt.

Toen Jesse van Vollenhoven de stichting in 2014 benaderde om een bierbrouwerij te beginnen was de keuze snel gemaakt en in maart 2017 opende Brouwerij Poesiat & Kater haar deuren en brouwt weer als vanouds Van Vollenhoven bieren. De brouwerij met proeflokaal is gevestigd in een voormalig dierenasiel in Amsterdam Oost.

Onze topbieren

9,5

Poesiat & Kater Dåble Dæte

Poesiat & Kater

Geïnspireerd door hun gezamenlijke liefde voor donkere bieren. Brouwde Poesiat & kater en Mikkeller de Dåble Dæte (double date) een dubbele black IPA die vol van smaak is.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Poesiat & Kater Schapentiet

Poesiat & Kater

Poesiat & Kater Schapentiet is een Milkshake IPA. Dit bier is afkomstig uit de experimentele serie: Poetry of Hangover. Een Milkshake IPA met aardbei, banaan, vanille en Sorachi Ace hop.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,2

Van Vollenhoven Extra Stout

Poesiat & Kater

Van Vollenhoven Extra Stout is een donker bier vol met geroosterde tonen en een licht fruitig aroma. Het recept van dit bier is afkomstig van Van Vollenhoven’s bierbrouwerij ‘De Gekroonde Valk’. Een intens bier met een geroosterde bitterheid.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Poesiat & Kater Van Vollenhoven Bock

Poesiat & Kater

Poesiat & Kater Van Vollenhoven Bock is een traditionele maar vooral smakelijke Bock. Van Vollenhoven’s recept van weleer wordt door Poesiat&Kater in stand gehouden.

Bockbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,8

Van Vollenhoven Falcon Ale

Poesiat & Kater

Van Vollenhoven Falcon Ale is een bier met een hoppig karakter. De ruggengraat van dit bier wordt gevormd door de mout. Op deze basis kan een melange van hopsoorten van over de hele wereld de smaakpapillen betoveren.

Pale Ale

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,7

Poesiat & Kater Dos Burros

Poesiat & Kater

Poesiat & Kater Dos Burros is een Mexican Blond Ale. Een pittig bier met een subtiel bittertje in de afdronk.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,5

Van Vollenhoven & Co Bokbier

Poesiat & Kater

Van Vollenhoven & Co Bokbier is een Bockbier. Een traditioneel en stormachtig bier. Dit Van Vollenhoven Bokbier is gebrouwen met maar liefst 6 soorten mout. Zoetheid en bitterheid zijn goed in balans, met tonen van karamel en geroosterde mout.

Bockbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,5

Van Vollenhoven East Indies Pale Ale

Poesiat & Kater

Van Vollenhoven East Indies Pale Ale is gebaseerd op een recept van de oude brouwerij Van Vollenhoven. Het is extra gehopt en is gebrouwen met Spaanse brandewijn.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Toon alle

Vier keer eremetaal voor Nederlandse brouwers

Op de tweede dag dat de Brussels Beer Challenge prijzen bekend maakt, vielen vier Nederlandse brouwers met de neus in de boter.

Verder lezen