Bird Brewery (55)
Bird Brewery vliegt in 2018 het hele land door! Elke maand brouwt de Amsterdamse brouwerij met één van de smaakmakers in een provincie een collaboration brew: 12 maanden, 12 provincies, 12 bieren. In mei van dit jaar lanceert de brouwerij samen met het Groningse Baxbier de Festivalk. Een frisse, kruidige saison: ideaal om het festival(k)seizoen mee in te luiden.
De vijfde collaboration brew in de Bird Collab Tour is samen met de Groningse brouwerij Baxbier gebrouwen. Deze brouwers uit het hoge noorden omschrijven zichzelf als “seriously playful” en maakten de afgelopen jaren in hoog tempo naam in de Nederlandse biermarkt. De Festivalk is een frisse, blonde saison met 7,7% alcohol geworden. Het bier is gebrouwen met de traditionele Belle Saison gist, waardoor die een droge en kruidige smaak krijgt. In combinatie met de fruitige hoppen is het topper voor de warme dagen. Leuk detail: een klein aantal liters van de Festivalk is weggelegd op witte wijnvaten. Deze limited edition wordt gepresenteerd tijdens het International Craft Beer Festival van Baxbier op 15 en 16 juni 2018. Alle reden voor een uitstapje naar het hoge noorden!
Bird Collab Tour
De mannen van Bird Brewery zijn wederom in hun nopjes met de uitkomst van alweer de vijfde collab. “Ik ben gek op saisons en stond bijna te trappelen toen we hem eindelijk voor de eerste keer konden proeven”, aldus Ralph. “Hij is prachtig uitvergist en heerlijk doordrinkbaar. Top!” Ook Rik is vrolijk gestemd over de nieuwste collab. “Het brouwen met andere brouwerijen is erg leuk en dat geldt ook zeker voor deze collab. Baxbier is een prachtige brouwerij met enthousiaste mensen en een erg leuk proeflokaal. Bovendien is er weer een prachtig bier uit gekomen. Ik ben zelf ook erg benieuwd naar de versie op witte wijnvaten, dus kijk echt uit naar het bierfestival in Groningen.”
De biermarkt staat onder druk. Met name in Europa, Noord- en Zuid-Amerika daalt de bierverkoop. Dat geldt in Nederland, maar ook onze Oosterburen ontkomen er niet aan. In Duitsland, toch bij uitstek een bierland, werd er afgelopen jaar namelijk fors minder gedronken. Als gevolg daarvan werden er al meer dan 50 Duitse brouwerijen gesloten dit jaar.
Verder lezenNu de Goedheiligman op korte termijn terug gaat naar de Spaanse zon, gaan er steeds meer kerstbomen versierd worden in de Nederlandse huiskamers. En hoe mooi zou het zijn als daar dit jaar ook kerstverbiering in te vinden is?
Verder lezenHet is vandaag Black Friday: de dag waarop we dingen kopen, waarvan we gisteren nog niet wisten dat we ze nodig hadden en ons morgen alweer afvragen waarom we ze gekocht hebben. Een dag die je prima kunt overslaan, dus. Om echter wél lekker in thema te blijven, schrijven we vandaag over één van de bekendste zwarte bierstijlen: Stout.
Verder lezenKorte dagen, gladde wegen en dikke jassen. Je moet ervan houden, de winter. Hoe dan ook, hij komt eraan. Gelukkig kent het ook heel veel mooie aspecten. Veel eten, gezelligheid, misschien wel een mooie winterdecor en... Winterse bieren. We zetten drie winterse bierstijlen op een rijtje.
Verder lezen
"Bier met wat aparte speciale, niet onaangename, beleving. Een Saison, Belgisch/Franse bierstijl. Een collab met Baxbier uit Groningen."
Ton van der Koppel