Zuster Agatha parel van Muifelbrouwerij

11 juni 2020
Zuster Agatha stond in de jaren zeventig voor de klas en in 2006 vernoemde brouwer Martin Ostendorf van de Muifelbrouwerij zijn eerste bier naar haar. "Waarom weet ik niet. Het klonk gewoon zo mooi."


Toen een reclamebureau veertien jaar geleden hobbybrouwer Martin belde met het verzoek vijfhonderd liter van Zuster Agatha te leveren, brak het zweet hem even uit. Hij zocht naar een brouwerij waar het kon worden gebrouwen en slaagde. "Zuster Agatha was mijn eerste bier en gelijk een groot succes. Waardoor dat komt? Misschien omdat het wat droger is dan andere quadrupels of misschien wel omdat er een echte craftsmaak aan zit."

Afwijkend

De zuster is de parel van de Muifelbrouwerij, en ze bestaat nog ook, lacht Martin. "In mijn woonplaats Megen wonen de Zuster Clarissen in het klooster Sint-Josephsberg. Een van hen is Zuster Agatha. Een bekende zuster die in de jaren zeventig op een lagere school les gaf. Ik vind haar naam prachtig, katholiek, sterk en chique. En zeker een afwijkende naam in het bierlandschap. Een naam die je niet zo snel meer vergeet."

Trots

Rond Kerst viert de zuster haar verjaardag en stuurt Martin haar wat flesjes bier toe. "Ze heeft te kennen gegeven niet echt een fervent bierdrinkster te zijn, maar ze is best trots dat er een speciaalbier naar haar is vernoemd. Ze weet er dus van."

Champagnegist

Naast Zuster Agatha wordt er elke winter een Zuster Agatha Houtgerijpt gebrouwen. "Door het toevoegen van houtsnippers tijdens het brouwproces ontstaat er een lichte houtsmaak. Sinds de winter van 2013 brouwen we dit bier en en is het verkrijgbaar zolang de voorraad strekt." Trots is Martin op zijn op champagnegist gerijpte Zuster Agatha Grande Reserve, waar meer alcohol (elf procent) in zit en het daardoor een fles bier (75 cl) is dat zich uitstekend laat lenen om te delen. 

Een of twee

De Zuster laat zich het beste smaken als laatste bier op de avond. Omdat het een klassieke Quadrupel is, is het wat zwaarder en is het niet aan te raden er meer dan twee van te drinken. Hoewel het een prima winterbier is, doet Zuster Agatha het  ook goed in de zomer. Je schenkt het bier in een hoog kasteelachtig glas. "Dit glas loopt taps toe waardoor de aroma's in het glas blijven en de bierdrinker kan genieten van alle aroma's en smaken die hem tegemoet komen."

Vaderdag

Speciaal voor Vaderdag heeft Martin de kist Agatha Grande Reserve samengesteld; met een fles van de op champagnegist gerijpte versie en de klassieke Zuster Agatha. "Ja, dat wil iedere vader voor Vaderdag, dat weet ik zeker", besluit Martin grijnzend.