Westmalle Extra komt naar buiten

16 maart 2021
Westmalle is een van de bekendste trappistenbieren. Westmalle Dubbel en de Westmalle Tripel is bij elke bierliefhebber wel bekend. Veel minder bekend is Westmalle Extra. Daar gaat vanaf nu verandering in komen, want dit bier gaat nu ook buiten de muren van de abdij verkocht worden.

Westmalle Extra is een bier van 4,8% dat van oudsher voor de bewoners van het klooster wordt gebrouwen. Een Westmalle Dubbel of een Westmalle Tripel is iets teveel van het goede voor de monniken, die weinig anders doen dan bidden en werken. Daarom worden die zwaardere bieren gebrouwen voor mensen buiten de abdij en doen de trappisten het met het bovengistende bier met een veel geringer alcoholpercentage.

Westmalle Extra

Westmalle Extra was tot nu toe een bijzonderheid. Het werd gebrouwen voor eigen gebruik in de abdij. Het refterbier of tafelbier, zoals het bier voor eigen gebruik ook wel wordt genoemd, is het oudste bier van de abdij. In de loop der tijd is er echter flink wat veranderd aan het recept. Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg het huidige recept vorm. Bierista's, die dit blonde, licht troebele bier met nagisting op fles al eens hebben gedronken zijn hier zeer te spreken over. Een gemiddelde beoordeling van een 8,0 mag toch als aanbeveling gelden dit bier zelf eens te proeven?!

Kaas

Het lichte bier drink je het best op een graadje of 6 tot 8 in het kelkvormige glas van Westmalle. Als je dan toch helemaal in stijl bent, zorg dan ook voor een blokje Westmalle kaas. Behalve het brouwen van bieren zijn de monniken kaasmakers. Ze hebben een eigen koeien en van de melk maken ze romige kazen, die mogen rijpen binnen de muren van het klooster in Westmalle.

Verkrijgbaarheid

Vanaf nu zal Westmalle Extra op steeds meer plekken verkrijgbaar zijn in de slijterijen en supermarkten en straks ook in de horeca (vooralsnog alleen op fles). Multibier in Helmond heeft de exclusieve distributie voor Nederland.