UITGELICHT: Stanislaus Brewskovitch All Black

10 november 2020
Stanislaus Brewskovitch is een eigenzinnige brouwerij in Enschede. De afgelopen jaren werden prijswinnende bieren gebrouwen, waaronder een Stout geïnspireerd op het rugbyteam van Nieuw-Zeeland: de All Blacks.

Stanislaus Brewskovitch is gevestigd in de Menistenkerk in het centrum van Enschede. In deze brewpub wordt een deel van de bieren gebrouwen. Daarnaast wordt er gebrouwen in de ketels van Brouwerij Troost in Amsterdam en Rigters in Buurse. De brouwerij met de onuitsprekelijke naam heeft enkele succesnummers op zijn naam staan. Sambalbij, Barry Weizen en Cappu dei Capi zijn daar voorbeelden van.

All Black

Grootste succesnummer is misschien wel de Stanislaus Brewskovitch All Black. Deze robuuste Stout is bijna zwart van kleur. De gekleurde schuimkraag kan de gebrande tonen niet verbergen. Je ruikt koffie, chocolade en espresso. Dit bier heeft 7,5% alcohol. De hoppige geuren prikken door de gebrandheid heen en geven dit bier net dat frisse tintje, zonder dat het ten koste gaat van de typische kenmerken van een Stout.

Aanrader

Ondanks de power en de robuustheid heeft de All Black een geweldige balans. Deze totale optelsom leverde dit bier een gouden medaille op tijdens de Dutch Beer Challange 2020. Dit bier wordt hoog gewaardeerd door de bierkenners van Bierista. Zij geven dit bier gemiddeld een 7,7. Ben je liefhebber van stevige donkere bieren met een gebrande bitterheid, dan is de All Black een echte aanrader, zeker ook in combinatie met pittige kazen en chocolade desserts. Dit bijzondere bier maakt ook onderdeel uit van het praktijkpack dat je krijgt thuisgestuurd als je de Bierista Bieropleiding bestelt.