Uitgelicht: Pauwel Kwak

17 december 2022
Je hebt van die bieren met een geheel eigen verhaal. Pauwel Kwak is zonder meer zo'n bier. Het Belgisch bier dankt zijn bekendheid niet in de laatste plaats aan het bijzondere koetsiersglas.

Laten we eerst eens kijken naar het bier zelf. Pauwel Kwak is een amberkleurig bier met royale, licht gekleurde schuimkraag. Het bier is met 8,4% alcohol best stevig te noemen. De smaak is zacht en zoet met veel tonen van karamel en verfijnde moutige aroma's en een licht fruitige toets van vooral rijp en gedroogd fruit. Bierista waarderen dit bier met gemiddeld een 7,5, waarbij vaak de zoetige karameltonen worden genoemd.

Bosteels

Het bier wordt gebrouwen bij Brouwerij Bosteels in het Belgische Buggenhout. Dit was lang een zelfstandige familiebrouwerij. Een aantal jaren terug werd het bedrijf overgenomen door het grote bierconcern AB-InBev. Brouwerij Bosteels is behalve bekend van Pauwel Kwak ook bekend van Tripel Karmeliet en van het champagnebier Deus. Vrij recent werd een nieuw bier gelanceerd: Monte Cristo, een verwarmend bier met 12,5% alcohol. Dit bier scoort zelfs een 8,2 op de schaal van Bierista.

Pauwel Kwak

Het glas dat bij Pauwel Kwak hoort is iconisch en dat terwijl het bier pas sinds 1980 op de markt is. Weinigen weten dat Pauwel Kwak een bierbrouwer was en uitbater van herberg De Hoorn in Dendermonde. We hebben het over begin 19e eeuw. De koetsiers die de herberg aandeden dronken graag een glas bier, maar werden geacht bij hun koets te blijven. Speciaal voor hen ontwierp Pauwel Kwak een speciaal glas met een bolle onderkant in een houten houder. De houder werd aan de koets gehangen. De bolle onderkant zorgde ervoor dat het glas niet kon omkiepen. Omdat er niet veel koetsen en koetsiers meer zijn, kreeg de houten standaard een voetje, zodat het glas op tafel gezet kan worden.

Collectors item

Je kunt je voorstellen dat dit bijzondere glas een gewild collectors item is bij bierliefhebbers. De glazen verdwijnen vaak in tassen van gasten. Sommige uitbaters hebben daar iets creatief op verzonden. Er is een café dat een chip bevestigt aan het glas. Loop jij het café uit met het glas in je tas dan gaat het alarm af. In een andere café moet je bij het bestellen van een glas Pauwel Kwak je schoen als onderpand geven. Die wordt in een emmer achter de bar bewaard. Lever jij je glas weer in, dan krijg je je schoen weer terug.

Pauwel Kwak en het koetsiersglas