Samenwerking Brouwerij Wispe en De Leckere

26 oktober 2019
De samenwerking tussen de Utrechtse brouwerij De Leckere en Weesper bierbrouwerij Wispe is vrijdag opnieuw beklonken met een contract. In het te openen proeflokaal van Wispe wordt, naast het eigen assortiment, straks uitsluitend het pils van De Leckere getapt.
 
Wispe opent nog dit jaar haar eigen brouwerij met proeflokaal in de Vechtstad Weesp. In een neogotische kerk in het oude centrum gaat Wispe haar biologische bieren brouwen en schenken. Het pils komt van de brouwerij De Leckere. De samenwerking tussen Wispe en De Leckere gaat terug tot 2009. Het was de eerste brouwerij waar Wispe haar bier op grote schaal ging brouwen. De belangrijkste reden waarom de drie broers van Wispe destijds kozen voor een samenwerking met De Leckere was de ambitie om biologisch te brouwen. Een ambitie die ze voortzetten nu ze hun eigen brouwerij openen.

Eigen ketels

Met drie koperen brouwketels en zeven lagertanks kan Wispe jaarlijks ruim 200.000 liter bier brouwen. Naast de brouwerij komt er een proeflokaal, winkel en jeneverstokerij in de kerk. De Leckere brouwt al sinds 1997 bieren waarbij het rekening houdt met het milieu, ook nu ze groter groeien en zijn verhuisd naar een nieuwe locatie. Op het pand van de brouwer in het Werkspoorkwartier in Utrecht liggen negenhonderd zonnepanelen waardoor er gebrouwen kan worden zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Dat de Utrechtse brouwer daarnaast ook kwaliteit levert bleek op de Dutch Beer Challenge 2018. De Leckere Pilsener werd uitgeroepen tot het beste van Nederland. Het bier werd omschreven als mooi en zuiver met de perfecte hopbitterheid.

Verdere samenwerking

Wispe brouwt verschillende bieren, maar nog geen Pilsener. Dit biertype mag straks natuurlijk niet ontbreken in het proeflokaal. "Pils is het meest gedronken biertype in Nederland. Wij gingen daarom op zoek naar een geschikte brouwerij die past bij ons proeflokaal. Met de grote waardering voor hun pils, het biologische karakter en onze jarenlange samenwerking was de keuze voor De Leckere snel gemaakt", aldus Jitze Vellenga, mede-oprichter van de Wispe Brouwerij.

Spectaculaire metamorfose

Het komende jaar levert De Leckere exclusief het pils aan de Weesper bierbrouwer. Directeur Eric Oldenwald van De Leckere: “De broers hebben ons alvast een rondleiding gegeven door de kerk die een spectaculaire metamorfose naar brouwerij heeft ondergaan. Het is een prachtige plek geworden die zeker de aandacht gaat trekken. We zijn blij dat we met ons pils daar een bijdrage aan kunnen leveren”.