Proost! Op een lekker weekend

10 juli 2021
Is de koelkast goed gevuld? Of is er nog ruimte om wat mooie bieren koel te leggen. De kenners uit de Bierista Community schrijven wekelijks honderden expert-reviews. Ze beoordelen bieren, zodat het voor jou makkelijker wordt je keus te bepalen.

Elke week zetten we drie biertips op een rij. Het is een hele kleine selectie van die honderden reviews die wekelijks op Bierista verschijnen. Doe er je voordeel mee. Je kunt de reviews eenvoudig bekijken door de naam van het bier in de zoekbalk in te tikken. Klik vervolgens op de naam van het door jou gekozen bier en je krijgt alle informatie overzichtelijk gepresenteerd.

Brouwersnös Ne Toffen

Brouwersnös Ne Toffen is een van de meest onderschatte bieren van ons land. Het amberkleurige bier heeft slechts 3,8% alcohol. De rijke en volle smaak maakt dat je geen moment het idee hebt dat je een session bier zit te drinken. Het bier heeft een drievoudige vergisting ondergaan. Gevolg daarvan is onder meer dat het bie een prachtige stabiele schuimkraag heeft. In de smaak proef je karamel, een touch van hazelnoot en amandel en een zachte ronde bitterheid in de nasmaak. Dit is een tof bier, oftewel 'Ne Toffen', zoals ze dat in de Achterhoek zeggen. Het bier is verkrijgbaar in de meeste supermarkten in het oosten van het land en op steeds meer supermarkten ook elders in het land. Bestellen kan natuurlijk ook via de webshop van Brouwersnös.

Hertog Jan Enkel

Hertog Jan Enkel is ook een lichtgewicht als het om alcohol gaat. Dit blonde bier heeft 4,5% alcohol. Dit bier behoort tot de heilige bier-drie-eenheid Hertog Jan Enkel, Hertog Jan Dubbel en Hertog Jan Tripel. Deze Enkel heeft een pittig hopkarakter. Frisse hoptonen en een karaktervolle bittere nasmaak. Dit is met recht een smaakvol alternatief voor Pilsener. Bierista waarderen dit bier met gemiddeld een 7,4. Hertog Jan Enkel is in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar. Erg lekker bij een pizza en bij de barbecue.

Zundert 8

Tot slot in deze rij een Nederlands trappistenbier: Zundert 8. Volgens de eigen beschrijving is dit een Tripel. Met 8% alcohol is dit het broertje van Zundert 10, een zeer donker en krachtig bier. Zundert 8 is een complex bier met zoete moutige tonen met een duidelijke hint van specerijen, zoals kaneel. Dit is een rijk degustatiebier waar je aan kunt blijven ruiken en waarvan je kunt blijven nippen. Telkens weer ontdek je wat nieuws. Dit trappistenbier verveelt nooit en is een aanrader bij wat stevigere kaassoorten. Dit prachtige bier, dat een rapportcijfer 7,9 krijgt, haal je gewoon in de supermarkt.

Expert-reviews

Hoe leuk is het om goed te kunnen kijken, ruiken en proeven? In de Bierista Bieropleiding leer je hoe je een bier moet beoordelen. Leuk om zelf expert-eviews te schrijven en je eigen smaakbibliotheek op te bouwen. Met je expert-reviews inspireer je ook andere bierliefhebbers, die op basis van jouw beoordeling beter kunnen kiezen. Bovenal is de Bierista Bieropleiding vooral leuk. Je leert alle kanten van deze geliefde drank kennen en je kunt pronken met het felbegeerde Bierista Bierdiploma. By the way: Je kunt ook de opleiding cadeau geven. Speciaal voor dat doeleind is er de Bierista Cadeaubox.