Prijs bier met ingang van 2020 weer ruim twee procent gestegen

3 januari 2020
Jaar in jaar uit verhogen de grote brouwers de prijzen van hun Pilseners. Misset Horeca houdt het allemaal nauwgezet in de gaten. Het horecavakblad zag de prijzen met ingang van 1 januari gemiddeld stijgen met zo'n 2,5%. Het laat zich raden wie de prijsverhoging uiteindelijk gaat betalen.

(lees door onder de tabel)

Bavaria

Bavaria voert met 4,2% de grootste prijsstijging door van de grote brouwers. Niettemin blijft de Brabantse brouwer het goedkoopst van alle grote merken. Heineken is toch best een opvallende nummer 2. Het premium-merk heeft in verhouding tot de concurrentie een bescheiden prijskaartje. Bud kondigde een paar maanden geleden aan de aanval in te zetten op Heineken. Dat gebeurt op grote schaal. De slag - puur op prijs - wordt gewonnen door Heineken.

Hertog Jan

In de middenmoot vinden we naast Bud ook Dommelsch, Grolsch en Jupiler. Brand is met € 161,46 het op één-na-duurste pilsmerk. Opmerkelijk toch wel dat een populair merk als Hertog Jan met afstand het duurste is van allemaal. Een fustje Hertog Jan is € 5,16 duurder dan Brand en maar liefst € 21,73 duurder dan Bavaria.

Opmerkelijk

Het is opmerkelijk dat alle brouwers hun prijzen weer verhogen. Al die prijsverhogingen bevinden zich grotendeels in dezelfde range. Blijkbaar houden de brouwerijen elkaar zeer scherp in de gaten. Gezamenlijk afspraken maken over prijzen en prijsverhogingen is namelijk strikt verboden en kan leiden tot hoge boetes.

Fust vs. krat

Nog veel opmerkelijker is het grote prijsverschil met bier uit de supermarkt. Natuurlijk is dat appels met peren vergelijken. Desondanks is het voor de consument (en voor de horeca-ondernemer) lastig te begrijpen waarom een kratje Pilsener in de supermarkt € 9 euro kost. Dat is omgerekend per liter € 1,125. De inhoud van een fust is 50 liter. Een simpele rekensom leert dat een fust dan € 56,25 zou moeten kosten. Natuurlijk, de supermarkt maakt geen marge op deze krat-aanbiedingen. Het zijn lokkertjes in de hoop dat mensen de rest van. hun boodschappen in dezelfde supermarkt koppen. Toch is het omgerekende prijsverschil zo'n € 100,- op een fust, ofwel zo'n € 2 per liter! En weet dat dan het kratje bier inclusief BTW is en het fust exclusief.

Slikken

Jaar in jaar uit worden de prijzen van fusten verhoogd. Elk jaar zijn er 'goede redenen' te bedenken waarom zo'n prijsverhoging gerechtvaardigd is. Elk jaar wordt er gemopperd over de prijs en over de miljoenenwinsten van de grote brouwers, maar meer gebeurt er niet. Ook dit jaar slikken horeca-ondernemers de prijsverhoging en geleidelijk aan zal die worden doorberekend aan de consument. En die tikt nog steeds met liefde zo'n € 3 tot 4 euro af voor zo'n heerlijk verkwikkend Pilsje.