Pohjala Torm zure smaakbom

9 juni 2022
Pohjala is brouwerij van de maand bij Bierista. Gedurende de maand juni besteden we meerdere malen aandacht aan de brouwerij en de bieren. Pohjala Torm hebben we voor dit artikel in de schijnwerpers gezet. Een niet alledaags bier, dat we de kernachtige omschrijving 'zure smaakbom' hebben meegegeven.

Hou je van vlakke, commerciële bieren dan zijn de bieren van Pohjala sowieso niks voor jou. Je moet wel tegen een stootje kunnen en van bieren houden met ruwe bolster en een blanke pit. Eerder dronken we al Pohjala Virmalised, een IPA met karakter. Pohjala Torm is totaal, maar dan ook totaal iets anders.

Snufje zout

Pohjala Torm staat te boek als een Sour - Fruited Gose. Een Gose wordt gekenmerkt door de zure smaak in combinatie met een snufje zout. Deze bierstijl vindt zijn oorsprong in Leipzig en is bezig met een stevige opmars. Pohjala Torm heeft met 8% wel wat meer alcohol dan je in eerste instantie van een Gose zou verwachten.

Donker goud

We openen het blik van 33 cl en schenken het bier vlotjes en klokkend uit. Daardoor ontstaat een redelijke witte schuimkraag op het bier. Deze houdt niet lang stand, net lang genoeg om een foto te maken. Dat snelle inzakken van de schuimkraag is niet erg. Sterker nog, dat verwacht je juist bij dit bier. Het bier zelf is donker goud van kleur met een lichtrode zweem. En het is echt troebel.

De geur is fris en fruitig. Er stijgen aroma's op uit het glas die doen denken aan kruisbessen en rode bessen. Dat laatste is niet vreemd, want die zijn ook in het bier verwerkt. Dat geldt ook voor heide en honing. Die beide ingrediënten zou ik aan de geur nooit herleid hebben.

Zuur en zoet

De smaak is heftig. Dit gaar wel even rond in de mond, die vervolgens ook wat samentrekt door de zuren. De frisse zuren zijn onmiskenbaar. Dan komen de nuances. De fruitige tonen van weer die rode bessen en kruisbessen. Het zet de speekselklieren wel aan het werk. Daarnaast proef je ook dikke, volle zoete smaken. Komen die van de honing, of is het toch de 8% alcohol in combinatie met mout? Het is de combinatie. En dan is het roze zout uit de Himalaya ook subtiel aanwezig. Op de lange lijst met ingredienten zien we ook koriander en heide staan, maar die herkennen we niet in de smaak.

Meer over de Estse brouwerij Pohjala lees je in dit artkel.