Petrus Nitro Quad: geen koolzuur maar stikstof
13 maart 2019Koolzuur. Over het algemeen zitten deze tintelende gasbelletjes in bier. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk! Deze bubbels ontstaan nadat het afgekoelde en gefilterde wort wordt vergist, waarna de gist er voor zorgt dat moutsuikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Als het brouwproces juist is uitgevoerd dan zal er in de regel, na het inschenken, op het bier een mooie stevige schuimkraag ontstaan.
Een schuimkraag werkt als een beschermende laag op het bier. Deze bescherming ontstaat als bij het inschenken van het bier eiwitten zich gaan hechten aan het koolzuurgas wat vrijkomt. Met velen gaan ze gezamenlijk omhoog en vormen de schuimkraag. Als bier geen schuimkraag heeft, zullen aroma's en smaken sneller verdwijnen uit je glas doordat het bier dan in aanraking komt met de lucht buiten het glas. Het bier zal gaan oxideren waardoor smaak en aroma's snel verdwijnen en je bier een stuk minder smakelijk zal zijn.Stiktof
Petrus Nitro Quad
Nu kwam ik laatst de Petrus Nitro Quad van Brouwerij De Brabandere tegen die mijn aandacht trok!! Deze Quadrupel is gebrouwen met zes verschillende soorten geroosterde mout en bevat 11,5% alcohol wat op zichzelf al heel fijn klinkt. En het interessante aan dit bier is toch wel dat het bier geen plastic balletje bevat maar dat er met behulp van een bijzondere brouwmethode stikstof is meegegeven in de fles zonder hulpmiddel.Romige schuimkraag
Volledig op de kop
Om het bier ook mooi in je glas te krijgen vergt wat risico maar dat maakt de beleving ook weer een stuk aantrekkelijker. De fles dient namelijk volledig op de kop te worden gehouden boven je glas, een mooi groot glas is dus wel de beste optie. Het gaat compleet tegen je gevoel in. Je denkt dat het schuim gigantisch over het glas zal gaan en dat gebeurt dus niet, als je het goed doet! Maar als je het goed hebt gedaan, staat er een mooi glas bier op je te wachten.