Petrus Nitro Quad: geen koolzuur maar stikstof

13 maart 2019
Koolzuur. Over het algemeen zitten deze tintelende gasbelletjes in bier. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk! Deze bubbels ontstaan nadat het afgekoelde en gefilterde wort wordt vergist, waarna de gist er voor zorgt dat moutsuikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Als het brouwproces juist is uitgevoerd dan zal er in de regel, na het inschenken, op het bier een mooie stevige schuimkraag ontstaan.
Een schuimkraag werkt als een beschermende laag op het bier. Deze bescherming ontstaat als bij het inschenken van het bier eiwitten zich gaan hechten aan het koolzuurgas wat vrijkomt. Met velen gaan ze gezamenlijk omhoog en vormen de schuimkraag. Als bier geen schuimkraag heeft, zullen aroma's en smaken sneller verdwijnen uit je glas doordat het bier dan in aanraking komt met de lucht buiten het glas. Het bier zal gaan oxideren waardoor smaak en aroma's snel verdwijnen en je bier een stuk minder smakelijk zal zijn.

Stiktof

Maar wat als koolzuur wordt vervangen door stikstof? Wat gebeurt er dan? Bijna iedereen kent inmiddels wel de widget in een blik Guinness. Het plastic balletje dat gevuld is met stikstof dat in het bier spuit als men het blik opentrekt. Dit proces zorgt ervoor dat de Guinness net zo smaakt en eruit ziet als je bent gewend in een Ierse pub. De stikstofbelletjes zijn een stuk fijner dan koolzuur, wat er voor zorgt dat je een stevige, romige schuimkraag krijgt.

Petrus Nitro Quad

Nu kwam ik laatst de Petrus Nitro Quad van Brouwerij De Brabandere tegen die mijn aandacht trok!! Deze Quadrupel is gebrouwen met zes verschillende soorten geroosterde mout en bevat 11,5% alcohol wat op zichzelf al heel fijn klinkt. En het interessante aan dit bier is toch wel dat het bier geen plastic balletje bevat maar dat er met behulp van een bijzondere brouwmethode stikstof is meegegeven in de fles zonder hulpmiddel.

Romige schuimkraag

Maar wat doet het stikstof met deze Quadrupel? Want dit soort bieren is over het algemeen complex en zwaar verteerbaar, daar brengt de stikstof verandering in. Deze Nitro Quad is licht en drinkbaar. Met tonen van koffie en chocolade neigt het zelfs, maar dat is mijn beleving, naar een zachte Stout. Een zachte Stout met 11,5% alcohol die een hele romige volle schuimkraag heeft.

Volledig op de kop

Om het bier ook mooi in je glas te krijgen vergt wat risico maar dat maakt de beleving ook weer een stuk aantrekkelijker. De fles dient namelijk volledig op de kop te worden gehouden boven je glas, een mooi groot glas is dus wel de beste optie. Het gaat compleet tegen je gevoel in. Je denkt dat het schuim gigantisch over het glas zal gaan en dat gebeurt dus niet, als je het goed doet! Maar als je het goed hebt gedaan, staat er een mooi glas bier op je te wachten.