Nieuw Hertog Jan Proeftuin-bier is een New Engeland IPA

23 september 2022
Er is weer nieuws uit Arcen. Hertog Jan heeft een nieuw bier in serie Proeftuin gelanceerd. Elk kwartaal lanceert Hertog Jan een nieuw, eenmalig bier in deze bijzondere reeks. Het zijn stuk voor stuk experimentele bieren. Vandaar ook de naam 'Proeftuin'.

Eerder verschenen in deze serie een volmondige Stout met een laag alcoholpercentage en een Vienna Lager. Beide bieren werden door de Proeftuin-abonnees jubelend onthaald. Nu kijken de makers van Hertog Jan reikhalzend uit naar de reacties op het nieuwe bier, een New England IPA met 7,3% alcohol, het zwaarste Proeftuin-bier tot nu toe.

Drie hopsoorten

De eerste Bierista's hebben de Hertog Jan Proeftuin 3 NEIPA inmiddels een proefnotitie geschreven, zoals je op deze site kunt zien. Zij geven een 7,1, een 7,4 en een 8. Fris en tropisch fruit zijn omschrijvingen die naar voren komen. Op het etiket van de aardewerken kruik schrijven de brouwers het volgende: "Onze eigenwijze IPA met aroma's van tropisch fruit en een subtiel bittertje." Opvallend is dat er behalve gerst, ook tarwe en haver is gebruikt. Om het typische New England IPA karakter te  krijgen zijn drie verschillende hopsoorten geselecteerd.

Verrassing

De kruiken zijn bezorgd op de redactie van Bierista. Deze zullen geen lang leven beschoren zijn. We gaan ze snel proeven en uiteraard delen we onze bevindingen dan op deze site. Mocht je geinteresseerd zijn om abonnee te worden van de Proeftuin. Kijk dan op de site van Hertog Jan. Als abonnee heb je diverse voordelen en ontvang je sowieso 4x per jaar drie kruiken met Proeftuin-bier. Wat het volgende bier is, willen de brouwers niet kwijt. Dat is een verrassing voor iedere abonnee op het moment dat de doos bij jou wordt thuis bezorgd.

Eerder schreven we over bieren uit deze serie: