Hertog Jan Proeftuin #2: Op het snijvlak van pils en speciaalbier

31 juli 2022
Na het succes van het eerste bier uit de proeftuin van Hertog Jan is onlangs een tweede bier gelanceerd. Het is de Hertog Jan Proeftuin Vienna Lager, een amberkleurig bier dat warm ontvangen is door Bierista’s en andere bierliefhebbers.

Bierista sprak met Micha Peute, meesterbrouwer van Hertog Jan over dit nieuwe experimentele bier. Hoe is het idee voor dit bier ontstaan? Micha Peute: “Ik spreek vaak pilsdrinkers, die zeggen het niet zo te hebben met speciaalbieren. Ook spreek ik veel liefhebbers van craftbieren, die pils maar saai vinden. Dat was ons vertrekpunt.”

Vienna Lager

“Hoe kun je een bier maken op het snijvlak, waarin je zowel liefhebbers van pils als van speciaalbier kunt plezieren? Die zoektocht leidde naar de bierstijl Vienna Lager. Deze bierstijl is fris en doordrinkbaar, maar heeft door het gebruik van meer donkere mout - Vienna mout - meer smaak.”

Buiten de lijntjes kleuren

Vienna mout, Saaz hop en de ondergist, die ook wordt gebruikt gebruikt voor Hertog Jan Pilsener vormden de basis voor het recept van het tweede Hertog Jan Proeftuin bier. “Het moutkarakter komt uitstekend naar voren. Ook het bittertje van de Saaz-hop mag er zijn. Die is mooi in balans met de zoetheid uit de mout. We hebben het bier iets zwaarder gemaakt dan een reguliere Vienna Lager. Met 6% alcohol wordt het bier net even iets voller. Ook hebben we het bier niet gefilterd. We hebben - als je puur naar de bierstijl kijkt - net iets buiten de lijntjes gekeurd. Dat is het leuke van de serie experimentele bieren, zoals de Hertog Jan Proeftuin bedoeld is.”

Zeebaars

Het bier is goed ontvangen tijdens de speciale Proeftuin-dag op de brouwerij. Ook Bierista’s waarderen Hertog Jan Proeftuin Vienna Lager. Zij geven dit bier gemiddeld een 7,5. Wat eten we bij deze frisse doordrinker? Micha Peute: “Als eerste denk ik aan zeebaars. Ook met een kippendijtje als alternatief voor de zeebaars wordt het smullen. En wat dacht je van bospeen besprenkeld met vers sinaasappelsap met een paar teentjes knoflook; inpakken in folie en lekker op de barbecue laten smoren.”

Hertog Jan Proeftuin

Wil je ook deze experimentele bieren proeven? Abonneer je dan op de Hertog Jan Proeftuin. Voor € 130 per jaar ontvang je vier keer per jaar drie kruiken (50 cl) met telkens een speciaal ontwikkeld bier. Bij de eerste zending krijg je bovendien twee Hertog Jan proefglazen. Neem ook een abonnement.

Het eerste bier uit de Proeftuin was een Bourgondische Chocolade Stout. Nu hebben de brouwers van Hertog Jan dus een Vienna Lager gebrouwen. Natuurlijk hebben we gevraagd wat het volgende bier is dat uit de ketels van de Proeftuin komt. Het antwoord van de brouwmeester laat zich raden: “Daar zeg ik niets over. Heb geduld, even afwachten nog.”