Brouwers Hertog Jan leven zich uit in de Proeftuin

22 mei 2022
Hertog Jan Proeftuin, de naam had niet beter gekozen kunnen worden. Vier keer per jaar mogen de brouwers van Hertog Jan zich creatief laten gaan en een experimenteel bier brouwen.

Bierliefhebbers kunnen een abonnement afsluiten, waarmee ze zich voor 130 euro per jaar verzekerd weten van vier keer drie kruiken van elk van de Proeftuin-bieren. Het eerste Proeftuin bier is de Hertog Jan Bourgondische Chocolade Stout van 5,6%. Om het verhaal achter de keuze en dit bier te horen, belde Alain Schepers van Bierista met Hertog Jan-meesterbrouwer Micha Peute.

Niet bang

Ze zijn niet bang bij Hertog Jan. Er wordt een nieuw project opgestart en in plaats van een veilige keuze te maken, zoals een IPA of een Blond hebben de makers gekozen voor een Stout, een Chocolade Stout om precies te zijn. Hoe dat zo? Micha: "In de Proeftuin hebben de brouwers de vrije hand. Het gaat hier om de creativiteit. Al geruime tijd was er de wens om een goede doordrinkbare Stout te maken. Dit was onze kans.”

Moutsoorten

De Hertog Jan Bourgondische Chocolade Stout is erg donker van kleur. Op basis van die kleur zou je een zwaar bier verwachten. Niets is minder waar, want dit bier heeft slechts 5,6% alcohol. "Toen we eenmaal hadden besloten een Stout te gaan brouwen, kom je voor de keus te staan. Wil je een hele dikke, zware Stout brouwen, zoals een Russian Imperial Stout of kies je voor een doordrinkbare Stout. Onze voorkeur gaat uit naar die laatste variant, waarbij we veel aandacht hebben besteed aan het uitzoeken van de juiste moutsoorten", aldus meesterbrouwer Micha, die samen met collega Luke dit eenmalige bier heeft gebrouwen.

Zacht en rond

De makers zijn zeer tevreden met het eindresultaat. "Dit bier is precies geworden zoals we voor ogen hadden. Een lichte Stout met mout in de hoofdrol. Ja, het bier heeft geroosterde tonen, maar niet van die hele scherpe tonen, die naar koffie of zelfs espresso gaan. Die chocoladetonen, van vooral donkere chocolade, komen mooi naar voren en geven dit bier een wat zachtere en rondere smaak.”
Wat vinden de ontdekkende bierliefhebbers van dit bier? Bierista's hebben lovende woorden voor dit bier. "Lekker doordrinkbaar", "Lichte Stout, lekker voor op het terras" en meer van dit soort positieve reviews leiden tot een gemiddelde waardering van een 7,1.

Complimenten

Micha heeft ook zelf leuke reacties ontvangen. "Toen Gerard van den Broek (de gepensioneerde meesterbrouwer van Hertog Jan en voorganger van Micha, red.) het bier proefde, vond ik dat wel spannend. Hij is toch mijn mentor. Als hij dan zijn waardering laat blijken, geeft dat een gevoel van trots. Het mooiste compliment kreeg ik van een gast toen ik zat te eten in De Proeverij naast de brouwerij in Arcen. Hij zag me zitten, stond op en kwam speciaal naar me toe om te vertellen dat hij met zijn zoon zo had genoten van het bier. Dat is toch geweldig, dat de mensen speciaal naar je toe komen om dat te zeggen?!"
(verhaal gaat verder onder de video)


Chicago

Vier keer per jaar wordt er een eenmalig experimenteel Proeftuin bier gebrouwen. Waar haalt Micha zijn inspiratie vandaan? "Amerika is een belangrijke bron van inspiratie voor me. Ik heb een tijd lang in Chicago doorgebracht. Daar heb ik gezien hoe brouwers hun creativiteit de vrije loop laten. Ze hebben maling aan conventies. Als je in Europa spreekt over een donkere Tripel, dan zie je al snel gefronste wenkbrauwen. Niet in Amerika, daar doen ze het gewoon. Daar hou ik van. Daarnaast kook ik graag. Ook dat brengt me op ideeën. Al die verschillende ingrediënten en al die smaken.”

Koken

Micha is zeker niet de enige brouwer met een grote liefde voor koken. Wat is volgens hem een goede pairing met de Hertog Jan Chocolade Stout. "Chocolade met karamel en zeezout is wat mij betreft een perfect combi. Het zout in combinatie met de licht geroosterde tonen is een fijne combi. Stout en oesters zijn een klassieke combinatie, maar ik wil het wel eens proberen met mosselen. Een pannetje mosselen en dat het eerste Proeftuin bier erbij. Dat is denk ik wel een momentje.”

Verrassing

Het tweede bier in de Hertog Jan Proeftuin-serie zit in de ketels inmiddels. Wat kun je daar over zeggen Micha? "Haha, dat ik je kan vertellen wat voor bier het is. Maar dat doe ik niet. Het is een toch leuker als het verrassing is, als de Proeftuin-abonnees het pas zien als ze straks de box openen? Ik verklap nog helemaal niks.”

Proeftuin

Nou fijn dan, we blijven achter met een stukje nieuwsgierigheid. We kijken nu al uit naar de box, die komende maand verstuurd zal worden. Met een abonnement krijg je vier keer per jaar een box toegestuurd met drie kruiken van het experimentele bier van dat kwartaal. Aan het abonnement zitten ook nog wat extra's verbonden. Meer daarover lees je op de site van Hertog Jan, waar je ook direct jouw kruiken veilig kunt stellen door een jaar lang een abonnement te nemen.