NIEUW: Grolsch Dunkel Weizenbock

10 oktober 2020
Grolsch is met Grolsch Rijke Herfstbok al jaren marktleider op het gebied van Bockbier. Nu komt de brouwer met een nieuw bier; een Weizenbock van 7,5. Bierista vond een pakketje met een beugelfles voor de deur. Tijd om te proeven!


Met Grolsch Rijke Herfstbok en Grolsch Gerijpte Herfstbok domineert de brouwer uit Enschede al jaren de Nederlandse bockmarkt. Meesterbrouwer Marc Janssen wilde wel eens een stapje verder. "In een Weizenbock komen eigenlijk twee werelden samen: Bockbier en Weizen. Voor dit bier, gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot ben ik vooral geïnspireerd door mijn vader met wie vele mooie bockbiermomenten heb beleefd. Bockbier was zijn favoriet. Andere belangrijke inspiratiebron voor mij is mijn vrouw Sanne. Haar favoriete bier is een Grolsch Weizen."

Grolsch Weizenbock

Grolsch Dunkel Weizenbock is gebrouwen met 55% tarwemout. Er zijn vier speciale moutsoorten gebruikt. De juiste verhouding werd na verschillende proefbrouwsels gevonden. Bij het inschenken komt er een bruin bier in het glas, die een gekleurde schuimkraag vormt. De schuimkraag is redelijk bescheiden voor een Weizenbock. De beige kleur dankt de schuimkraag aan de mout.

Chocolade

De aroma's worden bij dit bier gedomineerd door de mout. Hop speelt slechts een ondersteunende rol. Van de gist verwacht je wat fruitige aroma's van vooral zoet fruit, waarbij je gelijk denkt aan banaan. Die vind je nauwelijks terug onder de zware deken van moutaroma's die associaties oproepen van chocolade en karamel.

Stamppot

Net als in de neus speelt mout de hoofdrol in de smaak. Zoete moutige aroma's van karamel en chocolade met een vleugje toffee zelf. De prachtige volle mouttonen worden gedragen door 7,5% alcohol. Het geeft dit bier een volle ronde body, zonder dat het de doordrinkbaarheid in de weg staat. De Grolsch Dunkel Weizenbock is een heerlijk bier voor bij een dampend bord stamppot boerenkool of andere wat stevigere kost voor frisse dagen.

Verkrijgbaarheid

Grolsch Dunkel Weizenbock is een bier waar bijna alles om de mout draait. Het is een bovengistend bier, waarbij ik wat meer fruitige aroma's van de gist had verwacht. Niettemin is dit een heel fijn bier om even rustig voor te gaan zitten. Het is een bier in de Proeverij-serie. Dat betekent dat dit bier de komende tijd geschonken wordt in de Grolsch Proeverij-café's. Gasten kunnen na het proeven hun feedback geven. Is die feedback dusdanig positief, dan kan het bier uiteindelijk in het vaste assortiment belanden. Voorbeelden zijn Grolsch Klassieke Blond, Grolsch Volle Dubbel en Grolsch Kruidige Tripel. De Grolsch Dunkel Weizenbock heeft zeker de potentie om het ver te schoppen.

Dit nieuwe bier is behalve bij de Grolsch Proeverij-zaken vanaf nu ook tijdelijk verkrijgbaar bij geselecteerde Jumbo Supermarkten in het hele land.

Grolsch Weizenbock