Nieuw: Cornet Alcohol-free

16 juni 2021

Brouwerij De Hoorn, één van de Belgische brouwerijen van Swinkels Family Brewers, heeft nieuws. De brouwerij heeft de Cornet Alcohol-free gelanceerd. Dit is een antwoord op de vraag naar een zacht en smaakvol speciaalbier, maar dan alcoholvrij.

De basis voor Cornet Alcohol-free is het krachtig blonde Cornet Oaked, waaruit de alcohol wordt onttrokken. Het alcoholvrije bier wordt hierna nogmaals ge-oaked, waardoor ook de alcoholvrije variant wordt gekenmerkt door de Cornet-signatuur. Tijdens een online proeverij proefde de redactie dit nieuwe bier. Het heeft een duidelijke vanille-toets van getoast hout. Deze krachtige smaakcomponent zorgt ervoor dat je de alcohol niet mist.

Brouwinstallatie

Na een lang ontwikkelingstraject met vele testen en proeverijen zijn de brouwers van brouwerij De Hoorn ‘fier’ op de alcoholvrije versie van hun Cornet Oaked. Stijn Bundervoet, meesterbrouwer bij De Hoorn: “Ik ben fier op wat we met de Cornet Alcohol-free hebben weten neer te zetten. Ook voor de drinker van alcoholvrij bier bieden we nu een smaakexplosie en een beleving. Om de karakteristieken van het bier maximaal te behouden, gebruiken we Cornet Oaked als basis voor de Cornet Alcohol-free. We reduceren de alcohol in een hypermoderne brouwinstallatie tot 0,3 % vol/alc, waarbij zoveel mogelijk typische geur- en smaakelementen behouden blijven. Daarna oaken we het bier opnieuw voor de onmiskenbare Cornet smaak. Het is een bewuste keuze om niet terug te gaan naar 0.0% alcohol, omdat we op deze manier het bierkarakter maximaal kunnen behouden.”

(tekst gaat verder onder de video)

Alcoholvrije trend 

Cornet Alcohol-free is een antwoord op de toenemende vraag naar alcoholvrije en alcoholarme bieren die de laatste jaren onder Nederlandse consumenten opspeelt. Uit onderzoek van de Nederlandse Brouwers blijkt dat 1 op de 14 verkochte bieren in 2020 alcoholvrij was. Het alcoholvrije speciaalbier segment groeide in 2020 daarnaast met 65,9% (bron: Nederlandse Brouwers). In dit alcoholvrije segment was nog geen krachtig blond bier vertegenwoordigd, een kans die Cornet met beide handen heeft aangegrepen. Hierdoor zal Cornet Alcohol-free naar verwachting bijdragen aan de groei van het alcoholvrije segment. Cornet Alcohol-free is ook zeker een kandidaat voor in de Top 10 Beste Alcoholvrij Bier.

Cornet Spirit

De alcohol die vrijkomt bij het de-alcoholiseren van Cornet Alcohol-free gaat niet verloren. De rijke gedestilleerde alcohol van 35% wordt afgevangen en nogmaals ge-oaked met eikenhouten snippers. Het resultaat is de Cornet Spirit. Bundervoet: “Doordat we het destillaat nogmaals oaken, krijgt het een lichtbruine en heldere kleur. De houtsnippers zorgen voor een overweldigende, maar toch zachte smaak en een evidente link naar Cornet. Cornet Spirit is de sterkste Cornet die je ooit zal proeven. Daarbij sluit dit aan bij onze strategie: bij Cornet geloven we dat innovaties altijd meer dan een bier moeten zijn. Het moet een verhaal vertellen; deze spirit is daar een goed voorbeeld van. Het is daarom ook uitermate geschikt voor horeca. Het is niet alleen een mooie storyteller, maar kan ook perfect verkocht worden als een superieur bierdestillaat, als mooi ingrediënt van een cocktail of in food als basis voor een barbecuesaus.”  

Uitbreiding Cornet range 

Cornet Alcohol-free is een uitbreiding op de bestaande Cornet range: zeven jaar geleden werd Cornet Oaked geïntroduceerd. In oktober vorig jaar kwam hier Cornet Smoked bij, een krachtig blond Belgisch bier met een subtiele ‘smoked’ toets. Door Bierista's gemiddeld gewaardeerd met liefst een 8,0! In diverse horecazaken wordt dit bier geserveerd met een ‘serving ritual’, waarbij het glas met rook wordt gevuld. Met de toevoeging van Cornet Alcohol-free biedt het merk nu ook een alcoholvrije optie voor de speciaalbierliefhebber.   

Beschikbaarheid

Cornet Alcohol-free is verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. In de horeca is het bier vanaf eind juni beschikbaar op fles en op fust. Cornet Spirit is in zowel horeca als in slijterijen beschikbaar.