Nevel Artisan Ales komt met Tumult en Duister

20 september 2019

Het najaar komt langzaam maar zeker dichterbij en dat betekent dat Nevel Artisan Ales donkere bieren gaat uitbrengen. Als eerste is Tumult aan de beurt, het antwoord van Nevel op het bockbierseizoen, ofwel een echte anti-bock. Daarna komt Duister, de langverwachte tweede collab met de buren van Oersoep.

Tumult

Tumult is een mild, zacht, bijna crèmig bier met een licht zure ondertoon met 5,3% alcohol. Het herfstige karakter laat zich proeven in toetsen van gepofte kastanjes, hazelnoot en geroosterd brood. Dit donkere bier kent een lange rijping, vergelijkbaar met de traditionele Londense Porters uit de 18e eeuw. Waar moderne Porters vaak vol en zoet zijn, is Tumult juist droog en subtiel, precies hoe wij het willen: een herfstbier waarvan je een avond lang kunt blijven genieten. Leverbaar vanaf 23 september.

Duister

Nevel Duister is de tweede collab met Oersoep. De ongrijpbare magie van spontane vergisting in een inktzwart, intens brouwsel. Dik en zilt, complex en zuur, de geest van laurier en rood fruit. In de afdronk vind je vanille en geroosterde noten, met ook een hint van koffie en balsamico. Het bier is op het vat vergist en heeft in totaal 13 maanden op vat gelegen. Duister heeft 10,5% alcohol en is geïnspireerd op de traditionele Engelse bierstijl Imperial Stout. Leverbaar vanaf 7 oktober.

Einder 

Nevel Artisan Ales heeft nog een paar dozen Einder. Einder is een houtgerijpte golden sour met boekweit en mirabellen (5.5%). Een rustig, gebalanceerd zuur bier met fruitige toetsen van pruim en abrikoos, vergist met o.a. kveik (een Noorse wilde gist). De mirabellen zijn door ons geplukt in een oude boomgaard vlakbij de bouwerij.

Laatste kans: Bloei

Dit wilde blonde bier met zomerkruiden begint langzaam op te raken, dus als je nog een doos wilt bestellen moet je niet te lang wachten. Bloei is een friszuur en verkwikkend bier met kruidige, groene toetsen van zelfgeplukte rozemarijn, tijm, duizendblad en bijvoet (6.1%).