Lowlander Winter IPA brengt de kerstboom in je glas

25 oktober 2019

December duurt nog even. Toch worden we al een tijdje geconfronteerd dat het eraan zit te komen. Pepernoten in de supermarkt, winkels bouwen afdelingen om tot ware kerstparadijzen, is dit allemaal te vroeg? Zeg het maar. Eén moet de eerste zijn en ik denk dat die eer dit keer naar een Nederlandse brouwerij gaat. Lowlander beer riep mensen vorig jaar namelijk op om de afgedankte kerstboom niet weg te gooien of te verbranden. Nee, er werd gevraagd om de boom te doneren aan de brouwerij zodat er dit jaar een Winter IPA mee zou kunnen worden gebrouwen. 

Door Dennis Hofman

Het idee zelf is in 2018 ontstaan. Frederik, Chief Botanical Officer van Lowlander Beer, kwam tijdens een rondje hardlopen in januari van dat jaar erachter dat er wel heel veel kerstbomen aan de straat werden gezet, in de versnipperaar eindigden of op een vreugdevuur werden gegooid. "Dat is zonde", dacht hij. Naalden van de bomen vallen onder de noemer botanicals en zouden dus van grote waarde kunnen zijn als smaak voor een bier. Oftewel, wat voor de één 'waste' is, is voor een ander 'taste' waardoor het balletje ging rollen.

Winter IPA

Van de 2,5 miljoen echte kerstbomen die de Nederlanders elk jaar in huis halen, kwamen er 150 bomen bij Lowlander terecht. De naalden werden met de hand geplukt en geconserveerd. Tijdens het brouwproces werd er nog jeneverbes aan toegevoegd zodat er een frisse Winter IPA uit is gekomen. Het bier bevat 5% alcohol met aroma's die doen denken aan een winterse boswandeling met een hoppig citruskarakter. Het bier is een verrassend verfrissend bier geworden voor de donkere dagen. 

Duurzaamheid

Naast dat de brouwerij veel met botanicals werkt, wordt ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Dit project zette aan het denken. Waarom achteraf recyclen? Zo ontstond het idee om samen te werken met 'Adopteer een Kerstboom.' Een initiatief van een Nederlandse kweker die al jaren bezig is met het hergebruiken van kerstbomen en inmiddels door heel Nederland actief is. Eigenlijk huur je gewoon een kerstboom tijdens de feestdagen. Na de feestdagen breng je de kerstboom terug in plaats van weg te gooien. De kerstboom wordt teruggeplant en met je eigen registratienummer kun je volgend jaar weer je eigen boom ophalen. Op deze manier gaan de biologisch gekweekte bomen jaren mee.

Lowlander kerstbomenbos

Lowlander vindt dit een geweldig initiatief en doneert van elke verkochte Winter IPA €0,05 cent voor de aanplant van een kerstboom. Op deze manier moet er een duurzaam Lowlander kerstbomenbos worden gekweekt, zodat steeds meer Nederlanders kunnen genieten van een gezellige én duurzame kerst. Draag je naaldje bij en koop een Lowlander Winter IPA.

Lowlander Beer zamelt ook citrus schillen in bij de horeca en maakt daar ook een smaakvol en verfrissend bier mee: Lowlander White 0.0.