Lowlander Beer, geschiedenis in een kruidig hedendaags jasje

17 juli 2019

De lage landen, een andere naam voor Nederland uit vervlogen tijden. Tijden dat ontdekkingsreizigers per schip de wereld over voeren, op zoek naar nieuwe landen, culturen, eten en drinken. Een tijd dat ons land bekend stond vanwege de kwalitatief goede en smaakvolle bieren. 

Door Dennis Hofman

Dat is wat Frederik Kampman, Chief Botanical Officer bij Lowlander, weer terug wil brengen, "Het vergeten brouw erfgoed nieuw leven in blazen". Vandaar dat hij achttien maanden gebruikte om allerlei recepten te ontwikkelen, om vervolgens meer dan tweehonderd mensen deze bieren te laten proeven. Dankzij de vele lovende reacties op die bieren werd zijn idee werkelijkheid: Kampman begon met Lowlander Beer. De brouwerij maakt gebruik van botanicals, oftewel kruiden en specerijen.

Doordat Kampman werkzaam is geweest in brouwerijen en distilleerderijen, is het idee van Lowlander ontstaan. Naast dat hij zelf groot liefhebber is van speciaalbier, was Kampman flink onder de indruk van de hoeveelheden verschillende botanicals die worden gebruikt bij het vervaardigen van de distillaten gin en jenever. Steeds vaker zat hij te denken wat de kruiden en specerijen zouden kunnen doen met de smaak van bier. In 2015 waagde hij de stap en was Lowlander Beer, botanisch gebrouwen bier, een feit

Etiketten met een verhaal

De naam Lowlander verwijst dus naar 'vroeger' Nederland, de Lage Landen. Dit gegeven is ook terug te vinden op de vintage etiketten waarop de illustraties gebeurtenissen herbergen van de Nederlandse geschiedenis. Zo staat het aapje op het etiket van de Lowlander IPA voor de dieren die zeelieden uit de verre oorden meenamen om hun rekeningen te kunnen betalen. Deze Indonesian Pale Ale bevat naast verschillende soorten hop ook koriander en witte thee. In de White ale worden ingrediënten als sinaasappel, vlierbloesem en kamille verwerkt. De ijsbeer op dit etiket is een eerbetoon aan de ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. En zo heeft elk etiket zijn eigen verhaal. 

Naast dit alles kan je zien dat Lowlander verder denkt dan ons eigen Nederland. Zowel de website, etiketten en andere media worden veelal beschreven in het Engels. Dit geeft de internationale aspiraties weer van deze brouwerij. Het bier wordt inmiddels al in veel andere landen verkocht, denk daarbij aan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België, Curaçao en Finland, wat nog maar een kleine greep is uit het aantal landen, zodoende kunnen we wel stellen dat Lowlander naast bier, de geschiedenis van Nederland wereldwijd verkoopt. 

Alcoholarme bieren

De brouwerij snapt de vraag naar laagalcoholische en alcoholvrije bieren ook heel goed. Lowlander heeft nou twee bieren op de markt gebracht die laag in alcohol (2,5%) zijn, maar wel vol van smaak omdat ze vol zitten met botanische kruiden en specerijen. Het bier is natuurlijk gebrouwen met thee en bier. "Met de frisheid van bier en het karakter van premium soda zijn deze bieren net even anders" aldus de brouwerij zelf. Ideaal bier voor een mooie zwoele zomer. 

De twee varianten in het laagalcoholische segment zijn de Yuzu&Grapefruit en de Ginger&Kaffir Lime. Eerstgenoemde is een bier in de stijl van Gose met Yuzu (Japanse citrus) pink grapefruit en Earl grey thee. Deze blend geeft het bier een licht zuur en fruitig karakter. De Ginger&Kaffir Lime is een tarwe bier die gebrouwen is met gember, bladeren van de Kaffir limoen, Kardemom en Darjeeling thee, wat het bier een fris, pittig en aromatisch karakter meegeeft. 

 #GrowYourOwnGarnish

Om deze twee bieren extra kracht bij te zetten heeft de brouwerij een event gestart, #GrowYourOwnGarnish. Hierbij bij kan je thuis je eigen garnering laten groeien. Lowlander heeft speciale grow your own kit, in beperkte oplage, bij verschillende bars liggen die je gratis kan afhalen. Wanneer de zaadjes geplant zijn kunnen thuistuinders zich registreren via de link op de kit. Vervolgens ontvang je een persoonlijke voucher. Wanneer de plant volgroeid is kan je de voucher en je eigen gegroeide munt meenemen naar een van de deelnemende bars voor een beloning van een botanisch bier van Lowlander. Uiteraard gegarneerd met de zelfgekweekte munt.

En als klap op vuurpijl komt Lowlander met een 0.00 witbier. Een licht bier met duidelijke aroma's en tonen van citrus. Het doet de "gewone" radler vergeten. Lest goed de dorst en is dus prima voor op het terras tijdens de zomer. Ook huisvest er een historische boodschap uit vervlogen tijden. Maar dat zou zonde zijn als ik dat al zou verklappen... Let the summer begin!!