Hertog Jan verrast met Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie 2019

23 september 2019
Hertog Jan verrast de liefhebbers van de serie Vatgerijpt met een extra editie. Vanmiddag werd in Erichem - in de Betuwe een nieuw bier gelanceerd: Hertog Jan Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie 2019. Voor deze editie heeft Hertog Jan Grand Prestige tien maanden mogen rijpen op de eikenhouten vaten van het Betuws Wijndomein.

De presentatie van deze eerste Vatgerijpt Hollandse Wijneditie vond plaats op het Betuws Wijndomein, het bedrijf van de Nederlandse wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen. Zij werkten de afgelopen maanden nauw samen met het team van Gerard van den Broek, meesterbrouwer van Hertog Jan. Tijdens een uitgebreide lunch werden de aanwezigen getrakteerd op gerechten van chef-kok Tim Meulenbeek. Samen met biersommelier Fiona de Lange maakt hij prachtige pairings.

LingeRood Cuvée Barrique

Het was hard werken vanmiddag tussen de druivenranken. De eerste pairing was een tabouleh van rode en witte quinoa, geroosterd lijnzaad, eendenborst gegaard op de barbecue met verschillende bereidingen van biet gecombineerd met de LingeRood Cuvée Barique. De vaten waarop deze wijn rijpte, werden getransporteerd naar de Hertog Jan-brouwerij in Arcen, waar ze gevuld werden met Hertog Jan Grand Prestige. De combinatie was verrukkelijk, waarbij vooral de fruitige tonen van de wijn floreerden.

Hertog Jan Grand Prestige

De tweede gang werd ingeleid door meesterbrouwer Gerard van den Broek en Fiona de Lange. Gerard introduceerde het bier dat onder bierliefhebbers geen introductie meer behoeft: de Hertog Jan Grand Prestige. Gerard vertelde dat het proces nog best even spannend was, omdat de smaakontwikkeling in het vat in het begin bijna stil viel. Het had tijd nodig, want wat later kwamen de gewenste wijnsmaken los en vermengden zich prachtige met het bier.
Fiona vertelde meer over de combinatie met het gerecht , een rosé gebraden hertenrug, gepofte koolraap, crumble van blauwschimmelkaas, mais crème en jus met cassis bes en lavas olie. Het zal u niet verbazen, dat de bordjes en glazen in een mum van tijd leeg waren en er mensen met een gelukzalige glimlach zaten te genieten, wetende dat het klapstuk nog moest komen!

(tekst gaat door onder de foto)

Vatgerijpt

De derde combinatie bestond uit een tartalette met rendang van Hollandse geitenbok, gel van gember, groene appel, crunch van gesuikerde noten en radijs en natuurlijk de ... Hertog Jan Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie 2019. De eerste slok is gelijk een feest. De zachte tonen van mout, karamel, vanille, wat kokos smelten in je mond. In eerste aanzet proef je de moutbitterheid van de Grand Prestige, de fruitigheid afkomstig van de wijn uit het vat neemt het over. Dan komt er een kruidigheid naar boven, waarin je duidelijk zwarte peper waarneemt en dan komt de fruitigheid weer in combinatie met zachte tonen van vanille en kokos vanuit het hout. De combinatie met het gerecht is ronduit fantastisch.

Spel van smaken

Ik vind het opmerkelijk hoeveel smaakfacetten er besloten liggen in dit bier. Het spel van deze smaken, hoe ze elkaar opvolgen, hoe ze in elkaar overvloeien is heel bijzonder. "Dit is de allerbeste Vatgerijpt tot nu toe", roept Fiona enthousiast. Ze is geraakt door het subtiele spel van de smaken, terwijl voorgaande Vatgerijpt-bieren nog wel een bombastisch overkwamen. Een glunderende Gerard van den Broek neemt de complimenten in ontvangst en wijst direct ook naar de wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen, voor hunj aandeel. Zij maken die smaakvolle fruitige wijnen op een terroir van Betuwse klei. Het samenspel van twee ambachten, van twee producten van Nederlandse makelij wordt nog eens extra benadrukt, waarna de glazen nog eens worden bijgevuld.

Verkrijgbaarheid

De verkrijgbaarheid van Hertog Jan Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie 2019 is zeer beperkt. Er zijn slechts 1700 flessen afgevuld. Wie een fles (maximaal twee per klant) wil bemachtigen moet snel zijn. De flessen zijn uitsluitend verkrijgbaar bij het Betuws Wijndomein in Erinchem en bij de Hertog Jan Brouwerij in Arcen. Er is geen online verkoop. De flessen van 75cl zijn overigens niet goedkoop: een fles kost € 25,-. Voor die prijs heb je wel een exclusief bier dat tien maanden heeft mogen rijpen. De 75cl-fles wordt geleverd in een luxe geschenkdoos. Het bier is nu al een smaaksensatie en zal zich - mits goed bewaard - nog verder in smaak ontwikkelen.

(tekst gaat door onder de foto)

Nederlands vakmanschap

De bierbrouwers zijn door de eerdere samenwerkingen met Nederlandse distillateurs Hooghoudt, Zuidam en Rutte geïnspireerd geraakt door smaken van eigen bodem. Het Betuws Wijndomein maakt wijnen van druivenrassen die minder zonne-uren en gewasbescherming nodig hebben dan gebruikelijk, waardoor zij het goed doen op de Betuwse kleigrond. De eikenhouten vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt, zijn eerder gebruikt voor het maken van LingeRood Cuvée Barrique, een rode wijn van druivenrassen Regent en Pinotin. Deze wijn kreeg recent een gouden medaille in de categorie ‘Beste rode wijn’ tijdens de uitreiking van de Wijnkeuring van de Lage Landen. 

Over het Betuws Wijndomein

Het Betuws Wijndomein maakt met passie en vakmanschap wijnen en andere gastronomische producten van druiven. De druiven worden het hele seizoen nauwkeurig verzorgd en zijn met de hand geoogst. Eigenaren Diederik Beker en Arina van Leenen hechten veel waarde aan duurzaamheid tijdens het werk in en rondom de wijngaard in Erichem. Alle druiven worden gebruikt, van de ‘groene oogst’ tot aan de druivenschillen na het druivenpersen.

De naam van het bier 'Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie 2019' doet vermoeden dat er meerdere jaargangen gaan komen van deze symbiose tussen wijn en bier. Hier werd tijdens deze speciale lunch tussen de Betuwse wijnranken nog niks over losgelaten. Net zo min als over de komende Vatgerijpt-editie ....