La Trappe Quadrupel Oak Aged verrast telkens weer

4 februari 2019
In een speciale, geklimatiseerde ruimte in Bierbrouwerij De Koningshoeven liggen tientallen houten vaten gevuld met La Trappe Quadrupel. Al die vaten hebben een eigen geschiedenis. Zoals je kunt verwachten zitten er wijnvaten tussen, net als port- en whiskeyvaten. Maar behalve deze usual suspects is er nog zoveel meer. En eens in de zoveel tijd wordt er een blend gemaakt van verschillende vaten. Het resultaat: 'Pure verwennerij voor bierliefhebbers', zoals ze het bij La Trappe zelf omschrijven.

Pure verwennerij voor bierliefhebbers. Tsja, fijne marketingtaal, hoor ik je denken. Dat is het ook vast, maar deze La Trappe Quadrupel Oak Aged-serie is beslist meer dan de moeite waard. Waarom? Daar zijn veel verschillende redenen voor. Eerst en vooral draait het natuurlijk om het bier.  Er wordt met zoveel kennis en kunde geblend uit de verschillende vaten; elke batch is raak. Bierliefhebbers kijken reikhalzend uit naar weer het volgend meesterwerkje uit de trappistenbrouwerij.

Trappistenbier

Het feit dat de La Trappel Quadrupel Oak Aged een trappistenbier is, geeft een stukje extra (marketing)waarde. Er zijn wereldwijd maar twaalf trappistenbrouwerijen, waarvan er twee in Nederland staat (La Trappe en De Kievit). Bierliefhebbers uit het buitenland doe een spreekwoordelijke moord om een fles te kunnen bemachtigen. Het formaat van de fles - 37,5 centiliter met een kurk - is nog een reden waarom dit bier iets extra's heeft. En bekijk de foto eens in wat voor fraaie koker de fles verpakt is. Dat is toch een lust voor het oog, een fraai geschenk waar geen cadeaupapier meer omheen hoeft.

Limited edition

La Trappe Quadrupel Oak Aged is in principe alleen in de kloosterwinkel bij de brouwerij te koop. Het bier is beschikbaar in een gelimiteerde oplage. Dat is logisch aangezien er maar een beperkt aantal van de bijzondere vaten beschikbaar is. Het is dan ook geen kunst om deze beperkte oplage snel te verkopen. Dat past niet bij een trappistenbrouwerij en dat doen ze ook dus ook niet bij La Trappe. Wil je zo'n flesje bemachtigen, dan moet je op bierbedevaart naar de kloosterwinkel in Berkel-Enschot en kun jij voor € 12,50 een flesje kopen. Een prijs van €12,50 is niet niks, maar neem van mij aan, bij dit bier is het z'n geld meer dan waard.

Batch 33

Van batch 1 tot en met 32 zijn geen flesjes meer te koop. Er is een grote schare fans die van elke nieuwe batch twee flessen kopen. Een om te bewaren en een om te proeven. Wie deze bieren bewaart kan voor verrassingen komen te staan. Dit bier verandert qua smaak als je het onder de juiste condities bewaart. De brouwers geven een bewaargarantie van liefst 200 maanden. La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 33 bestaat uit de volgende blend: Bourbon US (80%), Nieuw Eiken Medium Toast (15%) en Nieuw Eiken High Toast (5%).

De La Trappe Quadrupel heeft meer dan twee jaar mogen rusten op het bourbon-vat uit Kentucky. In de geur en smaak ruik en proef je dat gelijk. Aroma's van bourbon, vanille, eikenhout en amandel voeren de boventoon. De smaak is zo evenwichtig, zo in balans. Bij elke slokje krijg je een gevoel van intens geluk, geholpen door de warmte die door de 11% alcohol je lichaam in komt.

Bucketlist

Heb je nog nooit een La Trappe Quadrupel Oak Aged geproefd? Dan heb je echt wat gemist. Dit bier mag beslist op je bucketlist. Ook wijndrinkers en liefhebbers van port-, sherry en whiskey zullen versteld staan van de complexiteit en de harmonie van dit bier. Dus ben je in de buurt van Berkel-Enschot, twijfel dan niet en rij linea recta naar de kloosterwinkel. Is batch 33 uitverkocht. Niet getreurd, ik durf nu al te beweren dat ook batch 34, 35 en 36 en de daaropvolgende batches minstens net zo lekker zijn. Cheers!

Wil je je nog eens verlekkeren aan al die Oak Aged-bieren die al eerder zijn uitgebracht? Kijk dan hier voor het complete overzicht.

Bierista was al eens te gast bij Lodewijk Swinkels - destijds brouwmeester bij La Trappe. Hij liet ons vlak voor de release kennis maken met La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 26.