Kerel, de wedergeboorte van een prachtig streekbier

20 maart 2019
Belgie wordt door velen gezien als bierland bij uitstek. Ze brouwen daar al eeuwen prachtige bieren. Tussen alle Trappisten, abdijbieren en bieren uit 'gewone' brouwerijen zitten ook potentiële klassiekers. Waar moeten we beginnen bij beroemde Belgische bieren? Denk aan de Westvleteren 12, Westmalle, Saison Dupont, maar ook zeker een Duvel of La Chouffe mag niet worden vergeten. Eigenlijk is teveel om hier op te noemen.
door Dennis Hofman
En toch zijn er dan ook altijd nog die on-ontdekte juweeltjes. Bier van weleer, wat opnieuw wordt ontdekt en gebrouwen. Neem nou het bier Kerel van brouwerij VDBCK, oftewel, Verbeeck-Back-De Cock. Brouwfamilie De Cock kocht in 2015 een vervallen brouwerij. Deze, in 1966 gesloten, brouwerij hield het destijds na 58 jaar brouwen voor gezien. Verbeeck-Back, de naam waaronder de brouwerij in het Vlaamse Tielrode vanaf 1908 opereerde , brouwde een zeer populair streekbier. Dit bier, Kerel, verdween toen de brouwerij de deuren sloot.

Nieuw leven

49 Jaar na sluiting werd de brouwerij in 2015 dus eindelijk weer nieuw leven ingeblazen, zowel letterlijk als figuurlijk. Want tijdens de verbouwing van het oude en vervallen pand werd er een onverwacht juweeltje gevonden. In de kelders van het gebouw kwam de familie een flesje van toen tegen. Dit flesje was nog puntgaaf, inclusief inhoud. Vervolgens is er uitgezocht welk gist er begin 20e eeuw was gebruikt voor dit bier. Door het dna van de gist te vinden, kan brouwerij VBDCK bier van toen nu brouwen.

World Beer Awards

In elk bier wat de tegenwoordige brouwers uit Tielrode maken zit dezelfde gist. De gist van toen. De uitstraling van dit bier mag er ook zeker zijn. Mooie strakke etiketten in fijne klein ogende flessen. Een hippe knipoog naar het verleden. Dat uiterlijk bleef ook zeker niet onopgemerkt tijdens de World Beer Awards 2018, waar het assortiment van Kerel, een prijs won in de categorie 'World's best range design' waarbij het design mooi, orgineel en vol humor werd genoemd.

Kaishaku

Acht verschillende bieren hebben ze inmiddels gebrouwen. Met het meest in het oog springend, de Kerel Kaishaku. Deze strong ale is vernoemd naar een onderdeel in een eeuwenoud Japans zelfmoord ritueel. Met maar liefst 15% alcohol is de naam ook niet zo gek bedacht. Dit hoge alcoholpercentage wordt bereikt doordat de brouwers naast de oude gist ook nog een magische Japanse Sake gist hebben gebruikt die aardig wat alcohol weet te produceren. 喝采(proost)