’t IJ Zatte, een keurige nette Nederlandse klassieker

17 februari 2022

In onze eeuwig durende zoektocht naar de lekkerste bieren in het supermarktschap stuiten we deze keer op een oude bekende. Met een beetje fantasie mag je dit bier zelfs wel een Nederlandse klassieker noemen. Zatte van Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam is te vinden in veel supermarkten. Wij betaalden € 2,15 voor een flesje.

Het label in de vorm van een ruitje is een kenmerk van de bieren van Brouwerij ’t IJ. Behalve ’t IJ Zatte zijn er bieren als ’t IJ Natte, ’t IJ IJwit en rond de Pasen tikken we ook elk jaar een een Paasij op de kop. Allemaal bekende bieren, goed verkrijgbaar in zowel de retail als de horeca.

Rode label

Het label heeft een facelift gehad. De brouwerij in Amsterdam is al even onderdeel van het bierconcern Duvel Moortgat en dat betekent dat styling en marketing veel aandacht krijgt. Het rode label zit een fris en dorstopwekkend uit. Het etiket vertelt dat het bier 8% alcohol bevat en gebrouwen is met gerstemout en tarwemout.

Het glas wordt gevuld met het goudgele bier. Helemaal helder is het niet. Toch is het zeker ook geen troebel bier. De omschrijving ‘mistig’ komt het meest in de buurt. De witte schuimkraag is bescheiden en zakt vrij snel.

Fruitige tonen

Zatte is een Tripel. Je verwacht dan aroma’s van zoet, meest geel fruit. Dat is precies wat dit bier biedt. Ook in z’n geur is dit bier heel bescheiden. Behalve fruitige tonen komen wat tonen van de mout naar boven.

Met 8% is deze Tripel een stevig bier. En dat proef je ook. Het is een mondvullend bier met een goede body. Een vriendelijke zoetheid van rijp fruit komt gelijk naar boven. In de nasmaak komt de bitterheid sterk naar voren.

Alles in huis

Zatte van Brouwerij ’t IJ heeft alles in huis wat je van een goede, degelijke Belgische Tripel mag verwachten. Het bier stelt nimmer en op geen enkel vlak teleur. Zatte is ook niet opwindend, het brengt je niet in vervoering. Het is een altijd-goed-bier, een dertien-in-een-dozijn-bier. Niks mis mee, maar je hoeft niet veel verder te zoeken voor wat meer spanning.

Top 10 Beste Tripel

’t IJ Zatte wordt door de bierkenners van Bierista gemiddeld beoordeeld met een 7,6. Met dat cijfer kun je zeker thuiskomen, maar de hogere regionen in de Top 10 Beste Tripel ga je er niet mee halen. Desalniettemin kun je dit je gasten prima voorzetten, zeker in combinatie met oude en pittige kazen.