Hertog Jan 0.0 verrast met zachte smaak en fijn bittertje

19 november 2019
Hertog Jan 0.0 mag toch wel worden gezien als een verassing. Terwijl alle grote merken aan de weg timmeren met alcoholvrij bieren, bleef het lang stil in Arcen. Tot nu, want de alcoholloze Hertog Jan ligt bij de Appie in de schappen en is verkrijgbaar bij de horecazaken van het Genootschap van Hertog Jan.


Bij Hertog Jan brengen ze alleen bieren uit als ze er zelf 100% achter kunnen staan. Dat klinkt logisch. Er is lange tijd getest en geproefd, maar de alcoholvrije proefbrouwsels kwamen tot voor kort niet de keuring van de kritische brouwmeesters van Hertog Jan. Volgens eigen zeggen heeft de Limburgse brouwer pas na jaren experimenteren hèt recept gevonden die wel fris is en lekker smaakt. Dat willen we natuurlijk ook zelf wel even proeven.

Hertog Jan 0.0

Allereerst kijken we even naar de verpakking. Het label is vooral blauw-wit en ziet er fris uit. Op de lijst met ingrediënten staat maïs. Ook niet gek, want dat wordt ook gebruikt in de Hertog Jan Pilsener en juist die maïs geeft die zachtheid en doordrinkbaarheid. In de Hertog Jan 0.0 is suiker toegevoegd. Dat geeft wat meer body en stabiliteit; best logisch voor een goede 0.0. Er zitten 39 kcal in 100 ml en dat is voor een alcoholvrij aan de hoge kant. Toch nog altijd ietsjes minder dan in een gemiddelde alcoholhoudende Pils.

Hopbitterheid

Het goudgele bier is helder en heeft een medium witte schuimkraag. De geur is moutig en zoet en heeft wat fruitige, florale aroma's. Bij de eerste slok valt onmiddellijk op hoe zacht dit bier is. Het is fris, heel toegankelijk. Deels komt dat door de zoetheid, deels waarschijnlijk ook door de maïs. Na de zoetheid volgen direct de fruitige, ietwat florale aroma's. Die worden vervolgens opgevolgd door de frisse hopbitterheid in de nasmaak. Deze bitterheid is sterk aanwezig, aangenaam en licht kruidig. Het geeft dit bier pit een karakter. Het verlaat je mond niet zonder nog even duidelijk te groeten.

Dommelen

Even voor de liefhebbers: de bitterheid van de Hertog Jan 0.0 bedraagt 31 IBU. De kleur heeft een waarde van 9 EBC. De Hertog Jan 0.0 wordt met dezelfde ingredienten als Hertog Jan Pilsener gebrouwen in Leuven en Dommelen en kent hetzelfde brouwproces als de succesvolle Leffe Blond 0.0. Allereerst wordt een alcoholhoudende Pils gebrouwen. Daarna wordt de alcohol uit het bier gedestilleerd. In dat proces komen onvermijdelijk ook wat aroma's  met de alcohol mee. Die worden gescheiden van de alcohol en later met natuurlijke aroma's aan het alcoholvrije bier toegevoegd.

Conclusie

Ik vind de Hertog Jan 0.0 een geslaagde alcoholvrij. Hier kun je er op een avond rustig een paar van drinken, zonder dat dit bier je gaat tegenstaan. Dat volle gevoel heb ik wel met met alcoholvrije bieren van een eerdere generatie. De zoetheid van deze Hertog Jan is voor mij op het randje. Gelukkig staat daar die frisse hopbitterheid tegenover. De combinatie met een frisse salade met geitenkaas en honing is het proberen waard. Voor mij was deze smaaktest met de Hertog Jan 0.0 geen eenmalige ontmoeting. Dit is een prima metgezel op verjaardagen, na het klussen op zaterdagmiddag en voor een zondagmiddag met Max Verstappen of je favoriete voetbalclub op de buis.

Niet te stuiten

De ontwikkelingen op het gebied van het brouwen van alcoholvrij bier gaan snel. De 0.0-bieren worden steeds beter van smaak en kwaliteit. Niet voor niets stijgt de consumptie van alcoholvrij bier zo snel. Het afgelopen jaar was al een op twintig glazen bier die in ons land werd gedronken alcoholvrij. Die opmars lijkt niet te stuiten. Zeker niet nu er smaakvolle alcoholvrije bieren als de Hertog Jan 0.0 bijkomen. Een avondje - al dan niet verplicht - alcoholvrij bier drinken wordt steeds leuker.