Gulpener viert nieuwe hopoogst met Hopfest

16 augustus 2019
In Reijmerstok - op een steenworp van de Gulpener brouwerij - wordt een voor Nederlandse begrippen aanzienlijke hoeveelheid verbouwd. Die staat op het punt geoogst te worden, traditioneel op de tweede zondag van september. En daar maken ze bij Gulpener elk jaar weer een mooi feest van. Dit jaar is het Gulpener Hopfest op zondag 8 september. En jij kunt daar bij zijn.

Het Gulpener Hopfest is veel meer dan alleen het oogsten van de hop op de 'hop-farm' van Roger Wouters. Het is een festival waarin Gulpener de vrijheid viert. "Het is een feest voor de vrije denkers en de eigen koersvaarders", zo omschrijven ze bij Gulpener de gedachte achter het feest. Tussen 12.00 en 19.00 uur is er een vol programma met onder meer de huldiging van de Hopkoningin 2019.

Kratkartbaan

Spectaculair onderdeel is de race op de kratkartbaan. Guido Buntinx en Christophe Westerveld hebben met hun bedrijf Reib een elektrisch rijdend bierkrat ontwikkeld. En daar kun je mee racen. Vorig jaar was het al een spectaculair schouwspel. Dit jaar is er een nieuw circuit, dat garant staat voor nog meer spektakel.

Verse hop

Hoofdmoot op deze oogstdag is natuurlijk de hop. Bijna 250 vrienden en familieleden van de brouwerij helpen vrijwillig mee om de hop te oogsten die nodig is voor het nieuwe brouwseizoen. Een klein gedeelte van de oogst wordt gebruikt om de dag na het Hopfest, eenmalig een speciaal bier mee te brouwen. Een bier gebrouwen met kakelverse hop wordt zeker iets bijzonders!

Gulpener Duim

Elk jaar tijdens ons Hopfest wordt de Gulpener Duim uitgereikt. Deze stimuleringsprijs, die bestaat uit een bronzen beeld en een cheque van € 1.250,00, gaat naar een vrijwilligersorganisatie die op een bijzondere wijze actief is op sociaal, maatschappelijk of cultureel vlak. Een prijs voor en door de lokale gemeenschap, want inwoners kunnen zelf iemand nomineren. Er zijn enorm veel initiatieven in de gemeentes Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Vaals die deze aandacht en waardering verdienen. Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten maakt om 16 uur bekend wie de Duim heeft gewonnen.

Activiteiten

Terwijl de plukkers hard aan het werk zijn om de hop te oogsten is er op het festivalterrein veel te zien, proeven en beleven. Een greep uit de activiteiten: Het BrouwLokaal is aanwezig met heerlijke gerechten volgens het 25-miles concept en met bijzondere bieren uit de Microbrouwerij, er worden biercolleges gegeven, er is een minibrouwerij waar gebrouwen wordt, 16 bieren van de tap, een krat kartbaan, activiteiten voor de kinderen, de huldiging van de Hopkoningin en de uitreiking van de Gulpener Duim.

Genieten

Vier het Gulpener Hopfest mee en kom op zondag 8 september naar het festivalterrein aan de Reijmerstokkerdorpstraat in Reijmerstok. Geniet van lekker eten, fijne Gulpener bieren, zoals de Gulpener Korenwolf en de Gulpener Ur-Hop en een mooi stukje muziek. En dat allemaal in het prachtige Limburgse heuvellandschap! Het feest is toegankelijk voor alle leeftijd en om de toegangsprijs hoef je het niet te laten. Die is namelijk gratis!