Grutte Pier zet Friesland op de bierkaart

30 maart 2019
Als je een brouwerij in Friesland start, dan moet je een krachtige naam hebben. Zoiets moeten ze daar in Leeuwarden wel gedacht hebben. En niks is krachtiger dan de grootste vrijheidsstrijder en volksheld die Friesland ooit gekend heeft: Grutte Pier. Een boer van 2,15 meter, die in het begin van de 16e eeuw vocht voor Friesland tegen de Saksen en Hollanders. Zijn gestalte was enorm; zijn daden waren nog groter!
Frans Filius en Renze Bil begonnen in 2015 onder de naam Grutte Pier hun eigen brouwerij. De eerste grote daad deden ze meteen door met het eerste bier, de Grutte Pier Tripel gelijk een aantal prijzen in de wacht te slepen, waaronder beste. Tripel van Nederland. En nog steeds valt dit bier regelmatig in de prijzen. Inmiddels zijn we vier jaar en meerdere bieren verder.

Elixer

Grutte Pier brouwt Enerzijds klassieke bieren. Denk aan een Blond, Dubbel en Tripel. Frans en Renze willen ook wel experimenteren, zoals met de Elixer, de Fries helden Stout met Boomsma Beerenburger. Dit bier is afgeleid van een verhaal rond de onverzettelijke strijder uit Friesland. Want volgens verhalen haalde Grutte Pier zijn kracht uit een drankje, verkregen in een klein Gallisch dorpje. Dit drankje kon wel eens het allereerste recept voor Beerenburger zijn geweest. Met zijn 11,5% alcohol, een bier net zo krachtig als de naamgever van de brouwerij.

Ook de Bretttûne is een niet allerdaags bier. Deze bierstijl is een combinatie van het woord Brett en tûne (Fries voor ton) en de 3 t’s staan voor het basis bier ‘tripel', een bier die een extra vergisting heeft ondergaan met een Brettanomyces gist in Franse eikenhouten tonnen. Een bier wat je gerust jaren donker en koel kan wegzetten om verder te laten rijpen maar natuurlijk ook heel fijn smaakt in het voorjaar. Zowel de Elixer als de Bretttûne wonnen bij de World Beer Award 2018.

Kuit

Als we het dan toch over het voorjaar hebben, dan kunnen we nog wel even doorgaan met nog een winnend bier tijdens diezelfde World Beer Award, de Lente kuit. Kuit bier werd in de 15e en 16e eeuw veel in Nederland gebrouwen en laat dat nou net de periode zijn waarin Grutte Pier leefde. Het was niet alleen heel populair in ons land maar het werd ook veel geëxporteerd naar België, Duitsland en Groot-Brittannië. De Lente Kuit is een seizoensbier dat samen is gebrouwen met de beste brouwerij van Nieuw Zeeland, Craftwork Brewery. Het is een ongefilterd, bovengistend bier, die door gebruik van veel tarwe en haver flink troebel is. De twee verschillende gebruikte hoppen zijn ook afkomstig uit het land van de Kiwi's. Het is een fris droog bier, kruidig en met een goede hopbitterheid, fruitig en licht zuur. Met een alcoholpercentage van 6% is die ook lekker doordrinkbaar en dat is natuurlijk wel heel fijn voor een lentebier.

Quadrupel

Wat nog mist tussen de klassieke Belgische bieren is een Quadrupel. Maar dat duurt niet heel lang meer. Grutte Pier heeft het bijna voor elkaar. Deze productie moet, zoals een goeie Quadrupel betaamt, een complex, krachtig en vol bier opleveren met tonen van rozijnen en karamel met een kruidige en alcoholisch (9,5%) afdronk. Als de Quadrupel het levenslicht ziet, heeft Grutte Pier een prachtig kwartet aan klassieke stijlen. Tel daarbij de seizoensbieren. Dan heeft de brouwerij van Frans en Renze in een paar jaar tijd toch een  mooi portfolio opgebouwd.