Grand Prestige vs. La Trappe Quadrupel

4 augustus 2020
Keuzes maken is soms best lastig. Drink ik de Hertog Jan Grand Prestige of neem ik de La Trappe Quadrupel? Dit dilemma leverde een spontane test op. Hoe verhouden deze twee zwaargewichten zich tot elkaar?


Soms kun je zin hebben in een zwaar bier. Hertog Jan Grand Prestige is een moderne klassieker die altijd wel in huis is. Datzelfde geldt voor de La Trappe Quadrupel. Twee zware bieren, die best van overeenkomsten hebben, maar toch zeker ook verschillen. Tijd om ze eens naast elkaar te zetten.

Grand Prestige

We hebben een Hertog Jan Grand Prestige 2019 uit een kruik. Hij is dus zeker niet kakelvers, maar heeft ook nog niet dusdanig gerijpt dat je veel smaakverandering mag verwachten. De kurk gaat met een goede zucht uit de kruik. Bij het inschenken vormt zich een stevige, gekleurde schuimkraag. De kleur van het bier is donkerbruin.

Het flesje La Trappe Quadrupel heeft een houdbaarheidsdatum tot halverwege 2023. Die had nog even bewaard kunnen worden. Die rust is dit bier niet gegund. Bij het inschenken valt direct de kleur op, die toch een heel stuk lichter is dan de Grand Prestige. De kleur is karamel, honingachtig. Het schuim is stevig en wat fijner en compacter dan de Grand Prestige.

Niet duur

Beide bieren zijn ook erg populair in de Bierista Community. De duizenden gediplomeerde bierambassadeurs weten beide bieren te waarderen. La Trappe Quadrupel scoort met een 8,3 een bovengemiddeld hoog cijfer. De expert-reviews van Hertog Jan Grand Prestige liegen er ook niet om. Dit is een populair bier. Met een 8,6 scoort deze mastodont nog net iets hoger dan zijn Brabantse evenknie. Beide bieren zijn uitstekend verkrijgbaar en voor zulke kneiters zeker niet duur. La Trappe Quadrupel kost vaak nog geen € 2,50, terwijl het kroonjuweel uit Arcen in de schappen ligt voor prijzen ruim onder de 2 euro. Dan mag je toch zeggen dat dat zeer schappelijke prijzen voor zulke kwalitatief absolute topbieren!

Quadrupel

La Trappe Quadrupel is een trappistenbier, met 10% alcohol het zwaarste bier uit de standaard-range van La Trappe. Dit bier wordt beschouwd als een stijlicoon van de bierstijl Quadrupel. La Trappe was bijna dertig jaar terug de eerste die dit zware bier brouwde dat je kunt beschouwen als de overtreffende trap van de Tripel. Hertog Jan Grand Prestige is een zogenaamde gerstewijn, een Barley Wine. Dit kroonjuweel van de brouwerij uit het Limburgse Arcen heeft ook 10% alcohol en is zo vaak in de prijzen gevallen, dat welhaast een bijgebouw nodig is om alle bekers en medailles te tonen.

In de neus

Om en om ruik ik de bieren. Opvallend om de enorme verschillen te ervaren. Vooraf had ik verwacht dat de bieren een stuk dichter bij elkaar zouden liggen. Hertog Jan Grand Prestige ruikt in verhouding tot de Quadrupel een stuk 'scherper'. Ik ruik veel mout, gedroogd fruit en hop, die waarschijnlijk tekenen voor die scherpere geur. La Trappe Quadrupel geeft in de neus zoete indrukken, denk aan karamel en toffee.

Smaak

De smaak doet wat de geur al belooft. La Trappe Quadrupel heeft een volle ronde body met veel zoetheid en veel alcohol. Het bier is aangenaam plakkerig, sticky. Je proeft karamel en toffee, een warme aangename zoetheid. Hertog Jan Grand Prestige is zeker een bier met body, maar veel minder zoet en met daardoor een opvallend betere doordrinkbaarheid dan de La Trappe Quadrupel. Moutige tonen, gedroogd fruit, een vleugje karamel met de op de achtergrond hoparoma's, die bitterheid in de nasmaak geven.

Het lekkerst

Door deze twee bieren naast elkaar te proeven wordt duidelijk dat de Grand Prestige toch meer hopkarakter heeft dan ik op voorhand had durven zeggen. Bovendien leert deze proeverij dat het volle zware bier van Hertog Jan - in verhouding tot de La Trappe Quadrupel - wat dunner voelt en daardoor een betere doordrinkbaarheid geeft. Welk bier is het lekkerst? Dat blijft echt iets persoonlijks en hangt ook van het moment af. Een Hertog Jan Grand Prestige is voor mij een bier voor het hele jaar door. De La Trappe Quadrupel komt wat vaker op tafel in de donkere, koude maanden. Beide bieren lenen zich overigens uitstekend voor zeer uiteenlopende foodpairings van rijpe en krachtige (schimmel)kazen tot vleesgerechten en van (chocolade)desserts tot stamppotten.