Geproefd: Hoop Hula Hula Tropical non IPA

3 januari 2021
Het nieuwe jaar is begonnen. Heb jij een Dry January of vind je dat maar onzin? Of je nu meedoet of niet, we hebben een nieuw alcoholarm bier gespot dat zeker de moeite van het proeven waard is.

Brouwerij Hoop in Zaandijk heeft een scala aan smaakvolle bieren. Hoop Waterwolf en Hoop Oudt Heyn zijn bieren die goed worden gewaardeerd door de Bierista Community. Nu heeft de brouwerij een nieuw bier, vrijwel zonder alcohol: Hoop Hula Hula Non IPA. Dit bier heeft 0,3% alcohol en mag volgens de Nederlandse maatstaven officieel geen alcoholvrij bier heten, omdat het meer alcohol heeft dan 0,1%  In Duitsland en België zou dit bier wel alcoholvrij genoemd worden, omdat het minder alcohol heeft dan 0,5%. Tja, regeltjes ...

Hoop Hula Hula

Als we Hoop Hula Hula inschenken komen de fruitige geuren je gelijk tegemoet. Daar hoef je geen goede neus voor te hebben. Het bleekgele bier is troebel en heeft een medium witte schuimkraag. Zoals gezegd de fruitige geuren stuiven je glas uit. De gebruikte Simcoe-hop is hier verantwoordelijk voor. Je ruikte zoet tropisch fruit, waaronder mango en ananas.

Tropisch fruit

Al bij de eerste slok ben je in de ban van het fruit. Net als in de geur tref je hier ook mango en ananas aan, maar ook banaan en duidelijke tonen van rijpe zoete grapefruit. Bitterheid heeft dit bier nauwelijks. Al die fruitige hopsmaken en de gebruikte haver die net even een beetje extra body aan het bier geeft, zorgen ervoor dat je de alcohol niet mist. Dit is een fruitige IPA zonder straffe bitterheid, dit lijkt bijna een New England IPA. Het bier zit laag in koolzuur, zodat het fruit niet van de schaal bruist, maar goed tot z'n recht komt.

Top 10 alcoholvrij bier

Dit is een uiterst vriendelijk, doordrinkbaar alcoholarm bier. Met het frisse aangename hoppige karakter is dit nieuwe bier een potentiele kandidaat voor een plekje in de Top 10 Alcoholvrij Bier. Bij de brouwerij vinden ze dit een sensueel bier vernoemd naar de licht erotische Hula Hula-dans, die we kennen van Hawaï. En tja, als je brouwerij Hoop heet, dan ligt het woordgrapje Hula Hula Hoop natuurlijk wel voor de hand!

Dit bier wordt door de brouwers aanbevolen bij een (vega)burger.