Geen Brand Pilsener meer in ketels Wijlre

26 september 2022
Brand Brouwerij in Wijlre gaat verder als duurzame microbrouwerij met proeflokaal. In deze nieuw te bouwen brouwerij op het huidige terrein in het Limburgse kerkdorp worden vanaf volgend jaar de ambachtelijke- en speciaalbieren gebrouwen. De grootschalige productie van Pilsener verdwijnt uit de Limburgse brouwerij.

De ontwikkeling van de succesvolle Brand speciaalbieren, zoals Brand UP en Brand Imperator krijgt hiermee een nieuwe impuls. Om tegelijkertijd de toenemende vraag naar het prijswinnende Brand Pilsener aan te kunnen, verhuist deze productie van grote volumes naar ’s Hertogenbosch en Zoeterwoude. Zo kan een van de oudste brouwerijen van Nederland verder groeien in beide categorieën. Dit heeft echter wel gevolgen voor het brouwerijpersoneel; helaas kan slechts een klein deel in de nieuwe microbrouwerij in Wijlre gaan werken.

CO2-neutraal

Maarten Koudenburg, eindverantwoordelijk voor de Brand Brouwerij: “Om de ijzersterke positie van Brand ook in de toekomst te kunnen waarborgen is deze stap noodzakelijk. Met de investering in de nieuwe microbrouwerij spelen we in op de snelgroeiende markt van speciaalbier. In Limburg en ver daarbuiten kan iedere bierliefhebber genieten van het moois dat we in Wijlre brouwen. Wat ook belangrijk is, is dat de nieuwe Brand Brouwerij in zijn nieuwe vorm helemaal C02-neutraal wordt. Dat is in de huidige opzet in Wijlre niet te realiseren. Met dit nieuwe hoofdstuk bouwen we voort op het stevige eeuwenoude fundament van Brand en zorgen voor een robuuste toekomst van onze oer-Limburgse brouwerij met respect voor omgeving en natuur.”

Groots in micro

Marc Scholten, merkverantwoordelijk voor Brand: “Met de moderne microbrouwerij speelt Brand in op de groeiende markt voor speciaalbier. Het biedt volop ruimte aan klassiekers zoals Brand Up en Imperator en tegelijkertijd kunnen we anticiperen op trends en consumentenwensen. Want in het nieuwe ontwerp kan snel en makkelijk geschakeld worden tussen verschillende brouwsels. Van Lichtblond tot Donker; de nieuwe Brand microbrouwerij in Wijlre kan het hele scala aan. Wijlre wordt naast een bakermat van klassieke brouwsels ook een broedplaats voor collabs en de ontwikkeling van limited editions voor bijvoorbeeld Limburgse evenementen."

Miljoenen

"Dit platform van flexibiliteit vergt een investering van enkele miljoenen. Kleinschalige productie vereist namelijk een andere set aan brouwapparatuur. Het grootste deel wordt besteed aan ketels en nieuwe verpakkingslijnen. Door de metamorfose wordt het meteen ook een duurzame onderneming. Het energieverbruik gaat fors omlaag en er wordt maximaal gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. De Brand microbrouwerij is hierdoor straks volledig C02 neutraal. En dit alles met oog voor de natuur en de directe omgeving, waaronder het geliefde wandelpad langs de Geul dat nadrukkelijk bij de brouwerij wordt betrokken. Maar het allerbelangrijkste is dat we hier prachtige speciaalbieren blijven brouwen en verder bouwen aan dit mooie merk, daar kijk ik echt naar uit”.

Het merk en het bier

Een van de oudste brouwers van Nederland begint hiermee aan een nieuw hoofdstuk in het eeuwenoude bestaan. Deels keert Brand terug als kleinschalige brouwer van fijne ambachtelijke bieren, gekenmerkt door een combinatie van vakmanschap, aandacht voor detail en hoogwaardige ingrediënten. Tegelijkertijd slaat het de vleugels uit met de opschaling van het prijswinnende Brand Pilsener. Voor beide wegen geldt dat Brand met veel respect voor de tradities uit het verleden, voorziet in de behoeften van het heden en de toekomst.