Flitspopper bier: de eerste Sour IJsbock blend ter wereld

27 augustus 2019

Gulpener Bierbrouwerij en Oedipus Brewing hebben een bijzonder bier gebrouwen: de Flitspopper. Flitspopper is de eerste Sour IJsbock blend ter wereld. Op vrijdag 30 augustus wordt het nieuwe bier bij Café De Ceuvel in Amsterdam officieel geïntroduceerd.

Experiment

Sour IJsbock is nieuw. Het idee ontstond toen de mannen van Oedipus op bezoek waren in Gulpen. Uit een gezamenlijke fantasie kwam het concept voor Sour IJsbock: een blend van half dry-hopped kettle Sour en half biologische IJsbock - op twee locaties gebrouwen, en samengebracht in één ketel. Dat was nog niet eerder gedaan. En dus moest het gebeuren. Het resultaat van dat avontuur is Flitspopper – een uniek bier met 7,5% alcohol en een frisse, fruitige, funky smaak.

Je kijkt misschien wat op van de naam 'Flitspopper'. Deze naam is afkomstig uit de GVR (Grote Vriendelijke Reus) van Roald Dahl. Flitspoppen is een teken van geluk. Het klinkt als muziek in de oren. Omdat het hier over bier gaat, zullen we het dan maar vrij vertalen als 'alsof er een engeltje over je tong piest'.

Collaboration brews

Samenwerking leidt tot experimenten en fantastische nieuwe ideeën. Flitspopper is inmiddels de achtste collaboration brew van Gulpener met een collega craft brouwer. Eerder werd samengewerkt met onder andere samen met Uiltje Craft Beer, BOM Brewery, Brouwerij De Prael, Texelse Bierbrouwerij, Bierbrouwerij Mommeriete, Kompaan Bier en vandeStreek Bier. Sommige daarvan werden zo’n succes dat ze inmiddels in het vaste assortiment van Gulpener zijn opgenomen, zoals ‘Aan lager wal’ en ‘Spicy Roger’.