Expert-reviews: Wat zeggen Bierista's?

21 september 2020
Wat een bier is er weer gedronken de afgelopen dagen. Bierista hebben gezorgd voor een stortvloed aan expert-reviews. Nu de herfst langzaam zijn intrede doet, zien we al een zeker verschuiving van lichte zomerbieren naar wat zwaardere donkere bieren.

Pils blijft veel gedronken en ook veel besproken onder de Bierista's. Wekelijks komen er tientallen nieuwe expert-reviews binnen waarin de verschillende Pilseners kritisch onder de loep worden genomen. Bart van der Sande werd dit weekend erg enthousiast over Swinckels. Hij gaf het bier liefst een 8,5! "Vol en rond, een zweem van mout en een lichte toon van vanille." Met een bitterballetje erbij vermaakt Bart zich prima. Hij krikt het gemiddeld van dit bier iets omhoog. Swinckels staat met een 7,5 nog altijd in de middenmoot van de Top 10 Pils.

Grolsch Herfstbier 0.0

Vorige week kwam Grolsch met een nieuw alcoholvrij bier: Grolsch Herfstbier 0.0. Reden voor veel Bierista's dit bier gelijk te proeven. Pascal Wevers is helemaal niet van de alcoholvrije bieren, maar deze wilde hij toch wel eens proberen. "Zoet, moutig, rozijntjes en rood fruit", zo schrijft hij in zijn expert-review. Het bier krijgt van hem een 8,0.

Geslaagde poging

Pieter Groen is met een 7,5 iets kritischer, maar niet minder enthousiast. "Eindelijk een alcoholvrij biertje zonder de typische 0.0 (bij)smaak. Een frisse snelle dorstlesser en een goed geslaagde poging om een lekker alcoholvrije bier te maken. Wel wel mis ik wat hop en kruidigheid. Door de dunne zoetigheid een beetje limonade-achtig. Heerlijk fruitig (kersen)."

Zundert 10

Zundert 10, het trappistenbier dat tijdelijk is opgenomen in het Bierista XL Bierpack, het praktijkdeel van de Bierista Bieropleiding, scoort onverminderd hoge cijfers. "Stevig zoet bier. Flinke mokkakleurige schuimkraag van fijne belletjes, die lang blijft staan. Aroma van rozijnen en alcohol en rozijn en pruim in de smaak . Lange zoete nasmaak. Fijn genietbier", aldus Bierista Ralph Smit. Hij beoordeelt het bier met een 8,0, Dat is net iets lager dan de gemiddeld beoordeling van 8,1.

Expert-reviews

Het is leuk en leerzaam om expert-reviews te schrijven. Je proeft heel bewust en daardoor geniet je nog meer van je glas bier. Duizenden Bierista's schrijven reviews en dragen bij aan de Top 10-lijsten en inspireren tal van bierliefhebbers, die nog geen Bierista Bierdiploma hebben. Wil je ook als een professionals reviews kunnen schrijven? Verrijk je bierkennis en haal je bierdiploma. Begin vandaag nog aan de Bierista Bieropleiding!