Eerste vat Maximus Mockingbird Utrecht IPA aangeslagen

10 november 2019

Wethouder Kees Diepeveen heeft het eerste vat Maximus Mockingbird Utrecht IPA aangeslagen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst waar ook de Parelkaart van Leidsche Rijn werd onthuld.

De Parelkaart is voor iedereen die Leidsche Rijn beter wil leren kennen. Op de plattegrond staan elf hoogtepunten aan de westkant van Utrecht. Brouwerij Maximus en haar Mockingbird Utrecht IPA is één van de ‘parels’. Voor het speciaalbier wordt de eigen hop uit het nabijgelegen Máximapark gebruikt die door vrijwilligers wordt geoogst.

Mockingbird Utrecht IPA

Maximus Mockingbird 2019 is een échte hazy (licht troebele) Utrecht IPA (6%), met een extra fruitige hopsmaak met ananas en dennennaalden. Naast de vers geplukte hopsoorten uit het park (Cascade en Saphir) is het bier flink gedryhopt met Simcoe en Vic Secret. Tevens is voor het eerst Noorse Kveik gist gebruikt, waarbij het bier op een hogere temperatuur wordt vergist. Deze gistsoort is erg veelzijdig en heeft geen koeling nodig.

De parkhop voor Mockingbird werd in september door meer dan 100 enthousiaste plukkers geoogst en het biertype werd door een stemming op social media gekozen. Het bier is vernoemd naar vrijwilliger Peter Mocking die nauw betrokken is bij het beheer en onderhoud van het Máximapark en haar hopplanten.

Maximus Brouwerij

Maximus is een gepassioneerde en onafhankelijke brouwerij in Utrecht, waar doordrinkbare bieren van hoge kwaliteit en met een eigen identiteit worden gebrouwen. Traditionele bieren met een moderne twist, zoals Pandora Blond, Brutus Red Amber, Highhops IPA, Dakhaas Witzen, het laag-alcoholische Little Fred Session Blond en een groot aantal andere speciaal bieren. De traditionele, koperen stoom-brouwinstallatie van Maximus is uniek in Nederland en is vanuit het proeflokaal van de brouwerij te bewonderen. Maximus wil met haar bieren mensen laten genieten en samenbrengen. Maximus is ook een leerwerkbedrijf waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, na een reïntegratietraject, weer een kans krijgen om aan het werk te komen. Een van de bieren, de ‘Little Fred’, staat daar symbool voor.