Drie 'nieuwe' Pilseners op de proeftafel

31 juli 2021
Het good old pilsje is nog altijd de meest gedronken bierstijl. De plas Pilsener die we jaarlijks wegdrinken is enorm en logisch dat je als brouwer graag een stukje van deze grote pilstaart wilt bezitten. Heineken, Hertog Jan, Grolsch, Amstel en Bavaria maken de dienst uit. De laatste tijd zien we wel 'nieuwe' merken zich actief profileren. Hoe zit dat en vooral: Wat vinden Bierista's van deze bieren?

Een beetje oplettende tv-kijker ziet de laatste tijd veel reclames voorbij komen van Italiaanse Pilseners. Met prachtige sfeerbeelden worden de bieren aangeprezen. We hebben het over Birra Moretti en Peroni. Daarnaast is er Bud. Dit Amerikaanse merk kom je op steeds meer plekken tegen, waaronder in de Amsterdam Arena en de Utrechtse Galgenwaard. Zijn dit bieren die de concurrentie met de Nederlandse Pilseners aan kunnen?

Bud

Bud komt van Budweiser en is een Amerikaanse Pilsener. Het behoort tot AB-InBev het grootste bierconcern ter wereld waartoe ook bijvoorbeeld Stella Artois, Leffe, Jupiler en  Hertog Jan behoren. Het is al weer even geleden dat Bud agressief de Nederlandse markt opkwam en de oorlog aan Heineken verklaarde. Bud zie je op steeds meer plekken, vooral in de horeca in de grotere steden en in de schappen van de supermarkt.

Bud is een ondergistend bier met 5% alcohol. Bierista's geven dit bier gemiddeld een 6,7, net iets minder dan Heineken Pilsener. De naam King of Beers is volgens de kenners wel wat overdreven, maar de meerderheid vind het wel een verfrissend bier dat je een avondje zonder problemen kunt doordrinken.

Birra Moretti

La Dolce Vita dat is Birra Moretti als we de reclame mogen geloven. Heerlijke Italiaanse sfeerbeelden zorgen ervoor dat je 'goesting' krijgt. Birra Moretti is een merk van Heineken, waar de laatste tijd nogal wat reclame-euro's aan wordt gespendeerd. Het bier is goed verkrijgbaar in de supermarkten in heel Nederland en ook in de horeca kom je deze Italiaan steeds vaker tegen; en niet alleen in Italiaanse restaurants. Het bier met 4,6% alcohol wordt door Bierista's gewaardeerd met een 6,8. De meeste Bierista's roemen de frisheid en de doordrinkbaarheid, maar velen vinden deze Lager wel wat 'dunnetjes'.

Peroni

Peroni is eveneens een Italiaans ondergistend bier. Dit bier is met 5,1% alcohol het zwaartste van de drie. Het bier wordt met een 7,2 ook significant hoger gewaardeerd dan de andere twee bieren. Ook Peroni wordt geprezen als dorstlesser en om zijn doordrinkbaarheid. Peroni heeft volgens de kenners net even wat meer smaak, dat wordt omschreven als een 'echte Pilsener' en wat 'grassige' aroma's.

Top 10 - Beste Pils

Hoewel al deze drie bieren een dikke voldoende scoren, staat geen van deze dorstlessers in de toplijsten van Bierista. Wil je weten welke Pilseners als beste worden beoordeeld? Bekijk dan de Top 10 Beste Pils.