Drie expert-reviews van populaire IPA's

28 mei 2020

Een uiterst populaire bierstijl is de India Pale Ale, kortweg IPA. Een bitter en verfrissend bier met een smaakexplosie van ceder, citrus en tropisch fruit. Bierista's zijn gek op IPA's in alle soorten en maten, getuige de vele expert-reviews die we dagelijks binnen krijgen. We belichten er drie. 

IPA's heb je in soorten en maten, in geuren en kleuren. We noemen alleen als de BLack IPA's, de Milkshake IPA's, de DIPA's en natuurlijke de Engelse en Amerikaanse IPA's. Hop is wat bij al deze bieren een belangrijke rol speelt. Weelderige aroma's van fruit, gras en kruiden zijn veelal afkomstig van de hop, evenals de bitterheid.

Lekker bij...

Als we naar foodpairing kijken dan past de IPA bij sterke, pittige smaken. Denk aan curry’s en Indische maaltijden. Wordt de gekruidheid echt heet, pak dan liever een verfrissend bier als een Pilsener. Een IPA combineert vaak ook uitstekend bij een pizza, een schnitzel of een hamburger. Heb je tijdens je dessert nog steeds zin in een IPA? Bestel dan bijvoorbeeld worteltaart, een verrassend smaakvolle combinatie. Een DIPA of een Imperial IPA is dan vaak een goede keuze.

Top 10 IPA

Bierista houdt van elke bierstijl een Top 10 bij. Deze bierstijl wordt samengesteld op basis van de expert-reviews van de community van gediplomeerde bierkenners. Deze duizenden bierliefhebbers proeven en schrijven expert-reviews. Zo ziet de IPA Top 10 er uit.

Lagunitas

De eerste review die we er deze week uitlichten is die van Jos van Bree. Hij proefde Lagunitas IPA, een bier dat momenteel ook in het praktijkpack zit van de Bierista Bieropleiding. Dit bier, dat gebrouwen wordt in de ketels van Brand in Wijlre, heeft een gemiddelde beoordeling van een 7,5 van de Bierista Community. Jos is wat minder enthousiast. Hij beoordeelt het bier met een 6,2. De intense hopgeur en -smaak zijn voor Jos net even too much, ook al omschrijft hij zichzelf als een echte IPA-liefhebber.

Uiltje

Pascal Wevers heeft al honderden expert-reviews op zijn naam. Hij voegde daar deze week onder meer een beschrijving van Thomahawks Are Go van Uiltje Brewing Company aan toe. Volgens hem is het uiterlijk donkergeel, iets oranje en troebel met stevig wit schuim. De geur is fruitig en hoppig, iets zoetmoutig en bloemig. Vooral fruitig en stevig hoppig en lekker bitter in de afdronk / nasmaak. Conclusie: weer een fris en fruitig Uiltje dat op alle fronten een 7,5 scoort.

Viven Master

Tenslotte de Viven Master IPA, gebrouwen door Brouwerij van Viven, volgens Pascal, die 'm reviewde een donkergeel / oranje en mooi troebel met stevig blijvend schuim. Een 8 daarvoor. Het bier ruikt zoetmoutig en fruitig. De 7,5 die Viven Master krijgt, komt door de redelijk zoete en fruitige smaak. Mooi vol, iets romig mondgevoel, lekker hoppig en mooi bitter in de afdronk.

Word ook Bierista

Wil jij ook je mening geven over bier dat je hebt gedronken en waarover je enthousiast bent? Volg dan net als al onze Bierista's de Bierista Bieropleiding. Met je Bierista-diploma op zak kun je ook bier reviewen. Je leert reviewen aan de hand van de online lesstof in combinatie met het praktijk-bierpack dat je na aanmelding gratis krijgt thuis gestuurd.