Drie fijne biertips om de week mee te beginnen

11 januari 2021
Met de groei van het aantal Bierista's neemt ook het aantal expert-reviews ontzettend toe. De gediplomeerde bierkenners proeven alsof het een lieve lust is. En dat is natuurlijk ook zo. We pakken er weer drie bieren uit die we namens de Bierista Community van harte aanbevelen.

Laten we beginnen met het lichtste, meest doordrinkbare bier. Uiltje Lagaer is een ondergistend bier met 5% alcohol, dat je gerust mag zien als karaktervol en smaakvol alternatief voor het gewone pilsje. Lagaer betekent volgens de brouwers zelfs 'pilsje' in de Vikingentaal. Aangeraden wordt wel om dit frisse, hoppige bier uit een sierlijk en vooral schoon bierglas te drinken in plaats van uit de schedels van de vijand, zoals de Vikingen volgens de overlevering deden.

Affligem Dubbel

Affligem kom je momenteel ook overal tegen. Een prachtige commmercial toont hoe aan aantal soldaten in de Middeleeuwen niet langer wensen te vechten. Ze zoeken een andere baan en worden bierbrouwer. Ze brouwen Affligem bier. Behalve de Affligem Blond, de Affligem 0.0 en de Affligem Tripel is de Affligem Dubbel een populair bier bij gedipliomeerde bierkenners. Deze Dubbel is strak en past keurig in het hokje. Geen rafelrandjes maar keurig netjes afgehecht. Fraaie mouttonen, een beetje karamel, een beetje chocolade en een ingetogen geroosterde bitterheid. Bierista's beoordelen dit bier, dat heerlijk smaakt bij een bord boerenkool. met rookworst,  met een 7,2.

Bronckhorster Nightporter

Veel minder gepolijst is Bronckhorster Nightporter. Dit prijswinnende bier van Bronckhorster Brewing Company is intens donker en heeft een bruine schuimkraag en zoveel smaak dat een niet geoefende bierdrinker bij een nipje al spontaan in een stuip schiet. Nightporter heeft 'maar' 8% alcohol. Op basis van de aanblik en de smaak zou je eerder het dubbele verwachten. De smaak van dit bier is intens en uitdagend vol tonen van koffie, donkere chocolade en geroosterde bitterheid. Hier eet je graag een stuk geroosterd vlees bij. Een stukje pittige kaas is ook niet te versmaden. Favoriet van Steve, de brouwer van Bronckhorster, is nog altijd de dadelcake van vrouw Yvonne. Een slokje Nightporter, een hapje cake en nog een slokje, het is een hemelse combinatie.