D'ran - Genieten van de Brouwersnös Amber Weissen

6 augustus 2022
Soms moeten de dingen gebeuren. In de Achterhoek roepen ze dan: 'D'ran'. Het is onder meer de strijdkreet van De Graafschap. Maar ook bij Bierista riepen we het keihard toen we de Brouwersnös Amber Weissen hadden ingeschonken.

Dat ze bij Brouwersnös in Groenlo weten hoe ze moeten brouwen, dat is zo onderhand wel bekend. Brouwersnös Mooien Muiter, Brouwersnös Frolijke Frans en ook Brouwersnös Zwaar Geschut kom je tegenwoordig in slijterijen en supermarkten in heel Nederland tegen. Reden waarom we gelijk in de startblokken stonden toen we hoorden dat Brouwersnös met een nieuw bier, een donkere Weizen zou komen.

Vorig jaar brouwde de Groenlose brouwerij een Witte Weissen van 5,7%. Deze zomer is er een donkerkleurige variant met 5,5% alcohol. Bij het inschenken zie je gelijk een donkergouden tot amberkleurig bier in het glas verschijnen. De schuimkraag is weelderig, maar niet overdreven, zeker niet voor een Weizen. Bij deze bierstijl verwacht je echt een grote witte hoed.

Kruidig

De geur is fris, licht moutig, kruidig en fruitig. De banaangeur die je verwacht in een Weizen is goed verpakt. Hij is er zeker, maar overheerst niet. En dan de smaak. Ook hier proef je mout en ook ook zekere kruidigheid. De moutigheid is zoet en heeft wel die lichte karameltonen, die je verwacht bij deze Amber Weizen. Die kruidigheid zou van de Weizengist afkomstig kunnen zijn, maar waarschijnlijk is het hier de invloed van de hop. Het bier is verfrissend, dorstlessend en heeft door die kruidigheid een fijne bite.

Barbecue

Brouwersnös Amber Weissen is een Weizen waar de brouwer zijn eigen twist aan heeft gegeven. Dit is geen Weizen uit het boekje; het is een Weizen die je niet achteloos wegkloekt, maar die om aandacht vraagt. Het is een heerlijk verfrissend zomerbier. Perfect voor op een zonnig terras met een boek erbij of voor tijdens de barbecue.