Damesvoetbal is als alcoholvrij bier ...

21 juni 2019

Lieke Martens, Vivianne Miedema, Shanice van der Zanden. De gezichtsbepalende speelsters van het Nederlands Elftal zijn niet uit de media weg te slaan. Geweldig dat deze topsporters de wereld veroveren. Respect. Voor veel mannelijke voetbalvrienden blijft het vrouwenvoetbal toch nog steeds een no-go area. Vrouwenvoetbal is voor hen hetzelfde als alcoholvrij bier.

Door Alain Schepers

Bij topwedstrijden is het steevast raak. Met een vriendengroep zitten we voor de buis. De locatie wisselt per keer. Kratjes bier, chips en bitterballen zijn vaste prik. Zeker rond de grote toernooien draaien de koelkast en de frituurpan overuren.

Nu het dameselftal door de commercie is gevonden en op het voetstuk is gehesen wordt het ene record na het andere gebroken. Nog nooit zaten er zoveel mensen in het stadion. Nog nooit keken er zoveel mensen naar een dameswedstrijd. Alles rond de Oranje Leeuwinnen is groter, beter en mooier dan ooit tevoren.

Vrouwenvoetbal een hype

Mede daarom leek het mij een aardige aanleiding het wereldkampioenschap aan te grijpen om wat voetballoze weken voor de zomervakantie in te vullen. Dus via de appgroep geopperd een wedstrijdje samen te kijken. Zo zouden wij ook samen in het toernooi kunnen groeien …!

Een gezellige avond leek wat mij betreft geboren. Hoe fout gedacht! Wat nou vrouwenvoetbal?! Daar val je toch bij in slaap, zo langzaam. Dit is slechts een van de berichten op de app. Veel andere meningen kunnen beter binnen de beslotenheid van de appgroep blijven.

Alcoholvrij bier

Het werd mij ineens duidelijk. Vrouwenvoetbal heeft veel overeenkomsten met alcoholvrij bier. Beiden worden immers steeds vergeleken met respectievelijk mannenvoetbal en alcoholhoudend bier. Vrouwenvoetbal is door de commercie enorm gehypt, net zoals de grote brouwers hun 0.0’s aan de man en de vrouw willen brengen. 

En ook al is vrouwenvoetbal voor grote groepen leuk, spannend en interessant om naar te kijken, net zoals alcoholvrij bier een steeds grotere doelgroep heeft; het blijft toch ook voor nog steeds hele volksstammen een absolute no-go area.

Nederland - Canada

Dit alles overdenkend heb ik gekeken naar Nederland - Canada. Met een Weihenstephaner Hefe Weizen 0.0. Aanvankelijk in mijn eentje, maar na een kwartiertje al vergezeld door mijn vrouw en twee dochters (die helemaal niks hebben met mannenvoetbal). En ja, in de rust ging ook de frituurpan nog even aan! Soms kunnen hele volksstammen het toch heel erg bij het verkeerde eind hebben! Hup Leeuwinnen!