Brouwersnös Dikke Toon op de proeftafel

9 januari 2022

Nederland kent bijna duizend bierbrouwerijen. Dan kun je een voorzichtige schatting maken hoeveel bieren er alleen al van eigen bodem verkrijgbaar zijn. Ook worden er steeds meer verschillende bieren geimporteerd. Welk bier is nu echt de moeite waard. Bierista struint de schappen af en stuitte deze keer bij Albert Heijn op Brouwersnös Dikke Toon.

De bieren die we in deze serie op de proeftafel zetten, zijn bieren die goed verkrijgbaar zijn. Deze Brouwersnös Dikke Toon kom je voor een prijs van rond de drie euro tegen in steeds meer supermarkten door heel het land. Ook online is dit bier prima verkrijgbaar, waaronder natuurlijk in de webshop van Brouwersnös zelf.

Postbode

Brouwersnös Dikke Toon is een Imperial Stout van 8,2%. Het donkere bier is vernoemd naar Toon, een legendarische postbode uit de Achterhoekse stad Groenlo. Dikke Toon was stevig van postuur, hield wel van een hapje en een drankje en zat vol humor. Hij zou geglunderd hebben van trots als hij wist dat er een bier naar hem was vernoemd.

Drie keer vergist

Deze Imperial Stout heeft dus 8,2% alcohol en dat valt best wel mee, voor een Imperial Stout. Schenk je het bier in, dan valt gelijk de romige schuimkraag op. Een handelsmerk van de bieren van Brouwersnös. De bieren krijgen een driedubbele vergisting. De eerste vergisting is een ambachtelijke bovenvergisting in open gistkuipen. De schuim die de gist veroorzaakt wordt met grote lepels handmatig van het bier geschept. Na deze stap volgt de tweede vergisting in gesloten tanks. Deze fase is belangrijk om koolzuur in het bier te krijgen. De derde vergisting heeft plaats op fles. Hierdoor blijft de smaak van het bier langer fris en vers.

Allemaal mooie theorie, maar hoe pakt dat in de praktijk uit. Zoals gezegd het donkere bier heeft een dikke, romige schuimkraag. Licht gekleurd en met een stevige structuur. Het schuimt zakt nauwelijks in. De geur heeft veel moutaroma’s. Behalve die zoete mouttonen valt de gebrandheid op. Je ruikt duidelijk de krachtige geur van koffie.

Gebrandheid

Bij het nemen van een slok voel je direct de volheid van het bier in je mond. Dit is niet dun of waterig, dit bier vult echt je mond. De smaak van gebrandheid, van koffie is sterk aanwezig. Niet scherp, maar rond, waarbij de gebrandheid door de zoetheid in de richting van chocolade wordt getrokken. Die chocolade nasmaak blijft lekker lang in je mond plakken.

Zachtaardige lobbes

Brouwersnös Dikke Toon is een zachtaardige lobbes, een vriend van 8,2%. Robuuste gebrande tonen van koffie worden in toom gehouden door de zoetheid uit de mout. Dit bier bijt niet, tenzij je er natuurlijk teveel van drinkt. Een heerlijk bier om van te genieten voor de haard, met een blokje kaas of bij een maaltijd met wild. Ook bij een biefstuk van de grill is deze Imperial Stout een heerlijke metgezel. 

Meer aanraders

Brouwersnös is een ambachtelijke brouwerij in de Achterhoek. Behalve de brouwerij is er ook een proeflokaal waar je terecht kunt voor een eerlijke Achterhoekse lunch of diner. Natuurlijk staan alle Brouwersnös-specialiteiten op de bierkaart. En dat zijn er nogal wat. Behalve Dikke Toon zijn ook de Frolijke Frans, Mooien Muiter, Ne Toffen en Zwaar Geschut echte aanraders. Ook deze bieren zijn bij steeds meer filialen van de grote supermarkten en de betere slijterijen te koop. Heb je zelf een van deze bieren geproefd, schrijf dan een review op Bierista en inspireer mede-bierliefhebbers op hun zoektocht naar de lekkerste bieren.