Everard beleeft een top bierweekend in de Ardennen

18 januari 2020
Een biertrip naar de Ardennen. Dat klinkt al als een feest. En dat is het ook. Het is heel eenvoudig zo'n weekendje naar België te plannen. Everard Kemperman en zijn vrienden genoten met volle teugen. Ze bezochten La Chouffe, Leffe en Rochefort. Wat de heren het beste is bevallen? Lees hier het reisverslag van Everard.

‘Jongens, we gaan naar Rochefort!’ Kijk, dat is altijd fijn, vrienden met goede ideeën. Waarom Rochefort? Gewoon, omdat het kan. En omdat we als biervrienden nogal van trappistenbieren houden. Nou zijn die van Rochefort niet mijn favorieten, maar wel van Alex en Auke, en och, ik ben nog nooit in Rochefort geweest, dus waarom niet?!

Rochefort

Dus hotelletje geregeld, reisplanning maken. Dan kom je er al snel achter dat de abdij van Rochefort, voluit abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy, niet te bezichtigen is. De abdij zelf wordt gewoon bewoond door de Cisterciënzer monniken. Conform de trappistentraditie zijn ze nogal op zichzelf.

Leffe

Onderweg naar Rochefort komen we langs Dinant, bijzonder mooi gelegen aan de Maas, én geboorteplaats van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon. En daar zit ook Maison Leffe, met museum en proeflokaal. Deze ode aan het welbekende Leffe bier zit in een oud klooster waar nu ook een hotel en restaurant zijn gevestigd. Als klooster gesticht in 1152 in Leffe, even ten noorden van Dinant, schetst het met een informatieve interactieve tour de tumultueuze geschiedenis van de abdij en zijn bieren. Want waar monniken zijn, wordt bier gebrouwen!

Leffe

Leffe is al lang ingelijfd door AB InBev, maar dat doet aan de rijke geschiedenis niet af. Bij de tour zit ook een proeverij in het proeflokaal, waar we graag gebruik van hebben gemaakt. Nooit geweten dat je van museumbezoek zo’n dorst kon krijgen. De Leffe-tour is niet lang, maar wel de moeite waard.

Fijne bierkaart

Tijd om door te rijden naar Rochefort. Een aardig plaatsje zonder veel noemenswaardige hoogtepunten, dus we zijn maar neergestreken bij La Gourmandise, met een fijne bierkaart vol proeverijen met bijbehorende abdijkaas en charcuterie. En niet meer weggegaan tot sluitingstijd (wat al om 11 uur is overigens, zoals overal in het dorp). Op zich zou je verwachten dat er wat meer aandacht besteed werd aan de rijke biergeschiedenis van het klooster dat op een steenworp afstand ligt. Dat blijft beperkt tot de beschikbaarheid van een ruim assortiment abdijbieren. Beetje een gemiste kans als je het mij vraagt. De volgende dag toch maar ’s een kijkje bij de abdij gaan nemen.

Rochefort

Roadtrip

Wakker worden, opstaan en wassen, koffie: yep, we zijn er klaar voor om de abdij van Notre-Dame de Saint-Rémi te aanschouwen! Het klooster ligt niet ver van Rochefort, en we zijn er binnen 10 minuten. We zijn niet de enigen; het klooster zelf is dan misschien niet te bezichtigen. De kerk wel. Omdat het zondag is, is er een dienst die je kunt bijwonen. De abdij heb je aan de voor-en zijkant in 5 minuten wel bekeken. Het kerkje zelf is prachtig verlicht en de dienst maakt indruk. Omdat we alleen nóg een doel hebben op onze roadtrip, moeten we Rochefort helaas achter ons laten en door. Op naar Houffalize!

La Chouffe

Houffalize, ja leuk, maar wat is daar? Nou, kabouters. In de gemeente Houffalize ligt het gehucht Achouffe, en dan weet u het wel:  hier wordt één van Belgisch bekendste bieren gebrouwen: La Chouffe! Nou is Chouffe één van de eerste echte speciaalbieren die ik lang geleden mocht proeven. De vader van een vriend nam die mee op familiebezoek in België, toen ze alleen nog in die grote 0,7 literflessen verkrijgbaar waren. En bij spelletjesavonden kwam er dan wel ’s zo’n fles op tafel. Ik heb dus meer dan goeie herinneringen aan dit bier.

Kabouters

Brouwerij en restaurant zijn prachtig gelegen. In een streek als Wallonië doen natuurlijk sagen en legenden de ronde, en de naam Achouffe is afgeleid van het niezen van de kabouter als ze hun neus boven de grond uitstaken. Deze hulpvolle ventjes zijn hét boegbeeld van dit biermerk. Bij de brouwerij wordt een fijne tour gegeven, die in een uur het ontstaan van bier en brouwerij uit de doeken doet. Wat opvalt is dat de brouwerij zelf niet heel groot is. Voor zo’n bekend merk verwacht je ‘meer’. De kleinschaligheid is wel fijn en doet knus aan. Op zich niet zo gek, aangezien de oprichters Pierre Gobron en Chris Bauweraerts zijn begonnen met brouwen in de keuken van hun gezamenlijke schoonmoeder.

La Chouffe

Duvel Moortgat

Op 27 augustus 1982 werd de eerste 49 liter gebrouwen. Dat viel bij velen zo goed in de smaak, dat de heren zijn blijven brouwen. De keuken ontgroeid, werd uitgeweken naar de stal van een boer die er mee stopte (en in diezelfde, verbouwde stal wordt er nog steeds gebrouwen!) en zijn de heren met lef en volharding verder gegaan. Inmiddels is de brouwerij sinds  2006 in handen van Duvel Moortgat. Intussen is de brouwerij uitgegroeid naar een productie van ruim meer dan 20.000.000 liter. Het bier is in meer dan vijftig landen wereldwijd verkrijgbaar.

Top weekend

De tour wordt afgesloten met een puike proeverij. Je maakt kennis met verschillende bieren. Je krijgt een proefplankje, dat wisselt per seizoen. Al met al is een tour bij La Chouffe zeker de moeite waard. Let wel, de tour is afwisselend in het Frans, Nederlands en Engels. Het is aan te raden om te kijken op welke tijden een geschikte tour beschikbaar is. En reserveer ook om teleurstellingen te voorkomen.

Om af te sluiten: We hadden een top bierweekend Ardennen! En er zijn nog genoeg brouwerijen en abdijen voor nóg een uitstapje. En nóg één. Tot dan! Laat het u smaken, het goede Belgische leven!

Everard ging op biertrip langs Leffe, Rochefort en La Chouffe.