Bierista Carlo bezoekt Café De Slock op Texel

23 september 2021

Geschreven door Carlo de Leeuw

Afstevenen met de veerboot vanuit Den Helder, over de ‘Skuumkoppen’ door het Marsdiep naar de wadden. Ligt badend tussen de Noord- en Waddenzee, Texel. Nederlands grootste Waddenparel, 25 Km lang, 140 Km fietspad en 30 Km strand. Gekend om culinair lamsvlees, kaas, er wordt zelfs Gin gestookt en…5 brouwerijen.

We meren aan in de Mokbaai bij ‘t Horntje’ en trekken naar de hoofdstad Den Burg. Gesetteld in ‘de Smulpot’ hartje centrum is onze tijdelijke woonstede. Om ons verder te onderrichten belanden we in een warm, vriendelijk café genaamd ‘de Slock’. Eigenaren Heino en Sita verwelkomen elke bierliefhebber als vaste gast, overigens ook welkom voor een koffie of ander digestief. Voordat zij het café kochten, voorheen ‘In den Grooten Slock’ genaamd, was het al ruim 40 jaar DE stamkroeg in de regio.

Borreluur

We hebben kunnen genieten van het hedendaagse ‘borreluur’. Degusteren van bijzondere bieren onder de Texelse zon in goed gezelschap. Hier wordt de wereldproblematiek besproken en, dat weet men niet in de rest van het land, het wordt hier ook meestal even opgelost. Enthousiast verwoord door de gastvrouw. Aangezien het borreluur met uitsterven wordt bedreigd heeft men besloten zich te richten op speciaal bieren, momenteel een keuze uit ruim 200 stuks. Dan moet men wel weten wat je verkoopt en werd besloten zich te onderrichten in de interessante wereld van Bier. Inmiddels met 4 personen cum laude geslaagd en volwaardig lid van de Bierista-familie. Ze organiseren zelfs al een aantal jaren, rond Pinksteren, in het park, hartje Den Burg, een bierfestival. Drie dagen lang vloeien er uit 20 tappunten de meest uiteenlopende brouwsels. Laat je vooral ook verassen door bieren uit ‘Heino’s’ bierkelder.

Biercultuur

De biercultuur op Texel is geëvolueerd. De kenmerkende brouwerij was en is de ‘Texelse Bierbrouwerij’ met bieren die op het vaste land, met hun imago, inmiddels een gekend product zijn. Daarentegen zijn er nog een aantal veelbelovende brouwerijen actief. Denk hierbij aan Brouwerij ‘de Boei’, op het aangenaam landgoed ‘de Bonte Belevenis’. Hier worden verrassende bieren gebrouwen en zeker ook gelagerd op de meest uiteenlopende houten foeders. Verder is er familiebrouwerij Diks, waarvan ik overigens de Tesselaar ‘Dukdalf’, een Quadrupel, als erg aangenaam heb ervaren. Vervolgens is er brouwerij TX, hoofdzakelijk met bieren afgevuld op blik, maar ook met een bier van buitencategorie namelijk hun Caribbeam Imperial Stout, in stenen kruik, met een abv. van 11%Vol. Tenslotte was er de microbrouwerij Dogger, zij brouwen niet meer en verlaten het eiland.

Wij kunnen alleen maar beamen, genietend van een glas ‘windkracht 10’ van brouwerij de Boei op terras, onder de lindes dat dit mooie eigenzinnige eiland juist zo bijzonder is. Een bezoek waard.