Bierbabbel met De Dochter van de Korenaar

30 november 2020

Vanuit Breda slingert de N639, tussen bomen en landerijen, richting Belgische grens. Aangekomen bij onze zuiderburen bevindt zich een bijzondere enclave Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Een unieke plaats waar Nederland en België als geen andere plek met elkaar verweven zijn. Twee culturen waar de landsgrens kriskras doorheen loopt en de bevolking in harmonie samenleeft.

Door Carlo de Leeuw

Hier, op een Belgisch kavel, bevindt zich een verrassende parel in onze biercultuur. Brouwerij De Dochter van de Korenaar. Ik heb afgesproken voor een bierbabbel met Ronald en Monique Mengerink. Ronald wordt nogal eens bestempeld als een eigenzinnige brouwer. Naar mijn bescheiden mening eerder een gepassioneerd en inventief persoon.

Ongewone brouwsels

Onder het genot van een Belle-Fleur, een fris gehopt brouwsel van 6% en vaste waarde in het assortiment, vertelt Ronald over zijn ervaringen door de jaren heen. Al sinds 1984 professioneel bezig met het gerstenat. Na omzwervingen, door de lage landen en Frankrijk, en een ruime brouwbagage verder, tenslotte neergestreken in Baarle-Hertog. Zijn ‘ongewone brouwsels’ hebben inmiddels hun weg gevonden tot ver buiten onze grenzen.

Beste bier ter wereld

Bieren met treffende Franse namen zoals; Noblesse, Bravoure, Charbon, Embrasse, Revanche etc. nodigen uit om ontdekt te worden. Vanzelfsprekend heeft ook Ronald één doel: het beste bier ter wereld te brouwen. Vandaar ook de specialisatie van zijn houtgerijpte bieren. Neem het assortiment ‘Pure Oak’ zoals de Sans Pardon, Finesse, L’ensemble allen verrassende bieren gerijpt op nieuwe eiken vaten. Veruit de enigste brouwer met deze specialisatie. De vaten kunnen tot driemaal gebruikt worden.

Eikenhouten vaten

Europees eiken vaten genieten de voorkeur. Kenmerkend is de hoge dichtheid. Voornamelijk afkomstig uit Frankrijk, Hongarije, Kroatië of Rusland. Eikenhout is niet poreus en geeft geen overdaad aan tannine en onaangename aroma’s. Verder komen organische smaakverbindingen zoals vanille, kruiden en gedroogd fruit vrij dat zorgt voor een bijzondere smaaksensatie aan het bier. Tenslotte is de mate van ‘roosteren’ van het vat aan de binnenzijde een belangrijke factor en beïnvloed daardoor de smaak die het hout afgeeft aan het bier.

Liefdesspel

Ook gebruikte vaten gevuld met bijzondere bieren liggen te rusten in de kelder van de brouwerij. Neem bijvoorbeeld de L’ensemble di Montalcino een unieke Barley Wine van 13% gelagerd in Brunello di Montalcino vaten, een liefdesspel tussen Italië en België. Ook de nieuwe creatie Nouveau Riche ‘Vieilles Fortunes’, een Belgisch tarwebier met rozemarijn, is 2,5 jaar gerijpt op Brunello vaten. Of een IPA, La Renaissance Grand Cru no.11, 2,5 jaar vat-gerijpt op Puligny Montrachet vaten.

Port van graan

Tijdens een bezoek aan één van de oudste porthuizen in Porto borrelde het idee voor een experiment. Er werd een port gemaakt op basis van bier, dat na het versterken met graanalcohol meerdere jaren op eiken vaten rijpt. Rien ne va Plus was geboren. Een parel van een drank en wederom een geslaagde ontdekking. De complexiteit wordt duidelijk als ik in de kelder van de brouwerij een ‘proevertje’ ontvang uit één van de vaten.

Het zou mij niet verwonderen als één van de beste bieren ter wereld uit de ketels of vaten van deze brouwerij komt gevloeid. Een bezoek aan het proeflokaal van De Dochter van de Korenaar is meer dan de moeite waard.