Bier weggooien na verstrijken tht-datum?

18 juni 2022

Jaarlijks worden er plassen bier door de gootsteen gespoeld, omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dat is zonde en zeker niet duurzaam, want ook al ligt de tht-datum in het verleden, dan nog is het bier prima te drinken. Het is geen verse zalm of american filet, waar je de houdbaarheidsdatum beter wel respecteert.

De tht-datum bij bier wil eigenlijk niets anders zeggen, dan dat de brouwer tot die datum een smaakgarantie geeft. Die smaak wordt gegarandeerd als je het bewaaradvies opvolgt. Bier bederft niet en je wordt er niet ziek van. Tijdens het brouwproces wordt er namelijk gekookt. Dat zorgt ervoor dat alle schadelijke elementen geëlimineerd worden. Veel bieren worden bovendien gepasteuriseerd. Daar bovenop komt nog dat alcohol en hop een conserverende werking hebben. Het feit dat er toch een tht-datum vermeld wordt heeft alles te maken met de wet.

Zware bieren

Een tht-datum geldt overigens niet voor alle bieren. Bieren met 10% alcohol of meer zijn niet verplicht een tht-datum op de verpakking te vermelden. Op een fles Hertog Jan Grand Prestige vind je bijvoorbeeld geen uiterste houdbaarheidsdatum. Op de fles staat wel wanneer het bier is gebrouwen. Vooral zwaardere bieren kun je opleggen, waardoor de smaak zich ontwikkelt. Lichtere bieren en zeker bieren met een sterk hopkarakter, bijvoorbeeld Pilseners en IPA’s, kun je beter zo vers mogelijk drinken.

Geen kans

Enige tijd terug vroegen wij Bierista’s wat zij doen met bier dat over de datum is. Dat leverde behalve een aantal serieuze reacties ook een aantal komische antwoorden op. In de categorie serieus: kijk, ruik en proef. Zie je gekke dingen drijven, ruikt het bier niet lekker of proef je een afwijkende smaak, drink het bier dan niet. Niet dat je er ziek van wordt, maar bier drink je voor je plezier.

Een korte bloemlezing uit de serie minder serieuze antwoorden: ‘Weggooien? Nooit, dat is alcoholmisbruik!’. Veel bierliefhebbers reageerden: ‘Bij mij krijgt bier geen kans om oud te worden’, ‘Gewoon proeven, weggooien kan altijd nog!’ en ‘Goed genoeg voor mijn schoonmoeder.’