Nevel Artisan Ales (57)
Hou je van bier én van wandelen? Dan is een bierwandeling in Leiden iets voor jou.
Verder lezenHeb je je ooit afgevraagd welke Nederlandse bieren écht tot de top behoren? De uitslag van de Dutch Beer Challenge 2025 is binnen, en het is tijd om te ontdekken welke brouwerijen de kroon spanden. In dit artikel duiken we in de opvallendste winnaars, onthullen we verrassende trends en geven we tips om je bierkennis te verdiepen.
Verder lezenNa vele inzedingen van de Bierista bierkenners is er weer een top 100 ontstaan. Wij hebben ze opgesomd in de Bier top 100 2024.
Verder lezenHeb jij ooit een slok genomen van een bier dat niet alleen je smaakpapillen, maar ook je hart raakt? Nee? Dan is het hoog tijd om kennis te maken met de La Trappe Blond Special Edition 2025. Want geloof ons: dit is veel meer dan een blondje om je vrijdagmiddag mee af te sluiten.
Verder lezen
"Bieren van Nevel zijn door de toegepaste dubbele of enkelvoudige wilde vergisting soms lastig te volgen, doorgronden en definiëren, mede door de uitgebreide ruimte (schakeringen) op het palet van geur- en smaakaroma's. Het kan bij deze in de basis graan producten dan weer zus en dan weer zo zijn. Geuren en smaken lijken voortdurend te kunnen veranderen binnen een bepaald bier, meestal een blend (mix) van wat aanwezig is in de brouwerij. Vaak van houtrijping op tot nu toe bij voorkeur wijnvaten (oud en nieuw), maar ook tank gelagerd. Aan wijzigingen onderhevig zijn dus, mede onder invloed van allerlei toevoegingen van liefst (zelf) vers geoogste ingrediënten als kruiden en vruchten uit de omgeving en zoals voor dit bier dus jonge dennen takjes . Er is lastig greep op het resultaat te krijgen en je vindt het lekker of je vindt het niet lekker. Compromisloos dus. Het (b)lijkt een geheel andere manier van bier beleving. Dat maakt deze bieren misschien wel zo interessant. Het is een groot en complex geur/smaakproef avontuur. De naam Pinetrees and Cemetaries: dit bier wordt omschreven als 10 maanden op hout gerijpt wild bier met coniferen en honing. Coniferen tref je bijvoorbeeld voortdurend als rustgevend op begraafplaatsen. In dit geval is tijdens het brouwproces gewerkt met grove den (Scots pine) en Koreaanse Pijnboom (Korean pine) plus de zelf ontwikkelde wilde gist huiscultuur. De dennenfamilie is een belangrijke familie van coniferen van meer dan 200 soorten. Snap je hoe ingewikkeld het allemaal dus in elkaar steekt? Het besproken bier is Batch #1, gebotteld op 10 MEI 2019. Het is een samenwerking met Burial Beer (USA) en Frontaal en te drinken binnen 3 jaar."
Ton van der Koppel