Nevel Artisan Ales (57)
Dertien Nederlandse speciaal bier-brouwerijen hebben de handen inéén geslagen bij de oprichting van Craft Coöperatie. Een initiatief dat zich richt op gezamenlijke inkoop en professionele samenwerking tussen gelijkgestemde brouwerijen.
Verder lezenDe biermarkt staat onder druk. Met name in Europa, Noord- en Zuid-Amerika daalt de bierverkoop. Dat geldt in Nederland, maar ook onze Oosterburen ontkomen er niet aan. In Duitsland, toch bij uitstek een bierland, werd er afgelopen jaar namelijk fors minder gedronken. Als gevolg daarvan werden er al meer dan 50 Duitse brouwerijen gesloten dit jaar.
Verder lezenNu de Goedheiligman op korte termijn terug gaat naar de Spaanse zon, gaan er steeds meer kerstbomen versierd worden in de Nederlandse huiskamers. En hoe mooi zou het zijn als daar dit jaar ook kerstverbiering in te vinden is?
Verder lezenHet is vandaag Black Friday: de dag waarop we dingen kopen, waarvan we gisteren nog niet wisten dat we ze nodig hadden en ons morgen alweer afvragen waarom we ze gekocht hebben. Een dag die je prima kunt overslaan, dus. Om echter wél lekker in thema te blijven, schrijven we vandaag over één van de bekendste zwarte bierstijlen: Stout.
Verder lezen
"Bieren van Nevel zijn door de toegepaste dubbele of enkelvoudige wilde vergisting soms lastig te volgen, doorgronden en definiëren, mede door de uitgebreide ruimte (schakeringen) op het palet van geur- en smaakaroma's. Het kan bij deze in de basis graan producten dan weer zus en dan weer zo zijn. Geuren en smaken lijken voortdurend te kunnen veranderen binnen een bepaald bier, meestal een blend (mix) van wat aanwezig is in de brouwerij. Vaak van houtrijping op tot nu toe bij voorkeur wijnvaten (oud en nieuw), maar ook tank gelagerd. Aan wijzigingen onderhevig zijn dus, mede onder invloed van allerlei toevoegingen van liefst (zelf) vers geoogste ingrediënten als kruiden en vruchten uit de omgeving en zoals voor dit bier dus jonge dennen takjes . Er is lastig greep op het resultaat te krijgen en je vindt het lekker of je vindt het niet lekker. Compromisloos dus. Het (b)lijkt een geheel andere manier van bier beleving. Dat maakt deze bieren misschien wel zo interessant. Het is een groot en complex geur/smaakproef avontuur. De naam Pinetrees and Cemetaries: dit bier wordt omschreven als 10 maanden op hout gerijpt wild bier met coniferen en honing. Coniferen tref je bijvoorbeeld voortdurend als rustgevend op begraafplaatsen. In dit geval is tijdens het brouwproces gewerkt met grove den (Scots pine) en Koreaanse Pijnboom (Korean pine) plus de zelf ontwikkelde wilde gist huiscultuur. De dennenfamilie is een belangrijke familie van coniferen van meer dan 200 soorten. Snap je hoe ingewikkeld het allemaal dus in elkaar steekt? Het besproken bier is Batch #1, gebotteld op 10 MEI 2019. Het is een samenwerking met Burial Beer (USA) en Frontaal en te drinken binnen 3 jaar."
Ton van der Koppel