Nevel Artisan Ales (57)
Ga je straks het stemhokje in, maar ben je er nog niet helemaal uit? Bierista geeft last minute stemadvies op basis van jouw biervoorkeur. Neem dit advies uiteraard met een korreltje hop en begrijp dat we van mening zijn dat er na al die serieuze debatten van de laatste weken ook weleens gelachen mag worden!
Verder lezenDe Tweede Kamer-verkiezingen staan voor het einde van de maand gepland. De minstens zo belangrijke 23e editie van Het Lekkerste Bockbier van Nederland werden afgelopen weekend al gehouden. En dat leverde twee prachtige winnaars op...
Verder lezenIn de schappen van de supermarkt ben je ze vast alweer tegengekomen: pepernoten. Soms vragen we ons weleens af of er überhaupt een periode is dat ze er niet meer liggen, maar dat terzijde. Wat je vanaf nu ook in de schappen van o.a. Albert Heijn, Spar en Jumbo kunt terugvinden is...
Verder lezenGevoelsmatig hebben we het witbier-seizoen pas net achter de rug, maar toch staan de seizoenen waarin donkere bieren centraal staan voor de deur. Sterker nog: het bokbier-seizoen is al begonnen. En dit weekend - en de hele maand oktober - zie je dat terug door heel Nederland, waar verschillende bokbierevenementen worden gehouden. We zetten er 8 (chronologisch) op een rijtje.
Verder lezen
"Bieren van Nevel zijn door de toegepaste dubbele of enkelvoudige wilde vergisting soms lastig te volgen, doorgronden en definiëren, mede door de uitgebreide ruimte (schakeringen) op het palet van geur- en smaakaroma's. Het kan bij deze in de basis graan producten dan weer zus en dan weer zo zijn. Geuren en smaken lijken voortdurend te kunnen veranderen binnen een bepaald bier, meestal een blend (mix) van wat aanwezig is in de brouwerij. Vaak van houtrijping op tot nu toe bij voorkeur wijnvaten (oud en nieuw), maar ook tank gelagerd. Aan wijzigingen onderhevig zijn dus, mede onder invloed van allerlei toevoegingen van liefst (zelf) vers geoogste ingrediënten als kruiden en vruchten uit de omgeving en zoals voor dit bier dus jonge dennen takjes . Er is lastig greep op het resultaat te krijgen en je vindt het lekker of je vindt het niet lekker. Compromisloos dus. Het (b)lijkt een geheel andere manier van bier beleving. Dat maakt deze bieren misschien wel zo interessant. Het is een groot en complex geur/smaakproef avontuur. De naam Pinetrees and Cemetaries: dit bier wordt omschreven als 10 maanden op hout gerijpt wild bier met coniferen en honing. Coniferen tref je bijvoorbeeld voortdurend als rustgevend op begraafplaatsen. In dit geval is tijdens het brouwproces gewerkt met grove den (Scots pine) en Koreaanse Pijnboom (Korean pine) plus de zelf ontwikkelde wilde gist huiscultuur. De dennenfamilie is een belangrijke familie van coniferen van meer dan 200 soorten. Snap je hoe ingewikkeld het allemaal dus in elkaar steekt? Het besproken bier is Batch #1, gebotteld op 10 MEI 2019. Het is een samenwerking met Burial Beer (USA) en Frontaal en te drinken binnen 3 jaar."
Ton van der Koppel