9,8

Birra Baladin XYAUYÙ 2015 Riserva Teo Musso

Birra Baladin (8)

Birra Baladin XYAUYÙ 2015 Riserva Teo Musso is een Barley Wine. Het bier heeft 12 maanden gerijpt op Islay Whiskyvaten. Hierdoor is een bier met diepgang en een heerlijke zachte rooktoets ontstaan.

Details

Brouwerij
Bierstijl
Alcohol
14.0%
Categorie
Donker en Rijk
Spijzen
Vette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
14 °C
Volume
50 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend
9,8

Het oordeel van de Bierista's

Birra Baladin XYAUYÙ 2015 Riserva Teo Musso is beoordeeld met een gemiddelde van 9,8 door onze Bierista's

9,8

Smaak

9,8

Zicht

9,8

Neus

Aroma
Zoet
Fruitig
Moutig
Body
Alcohol

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
9,8

"Qua aanblik wijkt deze godendrank al af en drinkt ook eerder als wijn (port) dan als een bier. Wel omschreven als bier om op de bank heel rustig van te genieten (na de maaltijd). Iets erbij knagen lijkt niet nodig want het staat stevig op zichzelf en is een uitstekende solist. Alhoewel deze "portwijn" met (kruidige) kaas tot de mogelijkheden behoort. Hier kun je inderdaad lang van genieten bij inderdaad die gloeiende open haard, turend in het smeulend vuur of de vlammenzee je gedachtenstroom volgend en ordenend. Je "proeft" als het ware het gloeiende en verwarmende van het smeulend hout, waardoor aanzien van het houtvuur en het bier zich intens lijken te verenigen in een buitensporig drink festijn. Zorg, hoewel niet goedkoop, voor een tweede fles van 50 cl. en heb een gloedvolle veertien procents avond. De geproefde fles van de Fumè was no. 2343 uit 2015 en terecht een Riserva van de onvolprezen brouwer uit Italië: Teo Musso. Vooral de subtiele gerooktheid die in dit bier op alle fronten bij voorkeur in de voorgrond opereert geeft het geheel zijn weldadige karakter en aanwezigheid. Het eindcijfer zou ook een 10 hebben kunnen zijn, maar ja je houdt altijd nog een slag om de arm."

Ton van der Koppel

19.960

Review
Aroma
Zoet
Fruitig
Moutig
Body
Alcohol

9,8 Zicht Zwart met rode weerschijn, ondoorzichtig en geen koolzuur. Dit bier kent totaal geen schuim en staat in het glas als wijn.

9,8 Neus Zware houten met Schotse whisky invloeden gelardeerde geur van de vatrijping met indruk van gebrandheid van de op turf gestookte sterke drank.

9,8 Smaak De smaak is een ongekende beleving alsof je een wat zoetige top kwaliteit port naar binnen krijgt met fruitige indrukken als die van rozijntjes. Verder een idee van getoastheid door rokerigheid van de whisky en invloeden van het vat. Vol, rond en soepel als schenkstroop. Aanwezigheid van chocolade en de whisky en daarmee een tikje scherp, maar dat is juist fijn en zorgt voor wat pit. In de nasmaak zet de milde rokerigheid van de whisky in dit bier zich nog even voort. Reeds goed op dronk, proberen nog wat te bewaren kan lonend blijken.

Spijssuggestie Eigenlijk nergens bij, dit is de complete solist binnen zichzelf voor een vurige avond na het eten.

De beste alcoholvrije bieren voor Dry January

Of je nu meedoet aan Dry january of niet, een alcoholvrij bier wil je altijd wel in huis hebben. Wat zijn de beste bieren volgens de kenners?

Verder lezen

Nieuw: Desperados Virgin 0.0%

Na een succesvolle lancering in Frankrijk is Desperados Virgin 0.0% nu ook in Nederland, België en Polen geïntroduceerd.

Verder lezen

La Trappe Puur frisse dorstlesser

La Trappe Puur is niet zo bekend als de grote broers La Trappe Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Toch is dit biologische bier meer dan de moeite waard.

Verder lezen

Drie bieren om van te genieten

Bierista heeft weer drie bieren op een rijtje gezet, die je zeker eens gedronken wilt hebben. Warm aanbevolen deze IPA, Strong Ale en kruidge Tripel.

Verder lezen