Birra Baladin (17)
Voor het derde jaar op rij is een Nederlandse brouwerij uitgeroepen tot de duurzaamste brouwerij te wereld. Dat betekent dat ze ook het komende jaar de titel 'Sustainable Brewery of the Year' mogen dragen.
Verder lezenWil je jouw kennis en enthousiasme over speciaal bier graag delen en tegelijkertijd wat bijverdienen? Lees dan gauw verder. Rabauw is namelijk op zoek naar een Bierista die in haar Brewpub in Eindhoven proeverijen en rondleidingen wil verzorgen.
Verder lezenWellicht ben je deze zomer al lekker weggeweest, of misschien ga je nog. Heerlijk. Of je nu van zon, zee en strand houdt of van een actievere vakantie: het proeven van een aantal lokale bieren hoort daar - wat ons betreft - zeker bij. Zo'n reis kun je in december ook maken, maar dan vanaf de bank thuis.
Verder lezenWat hebben Piet Parra, Morrison Schiffmacher, Iwan Smit, Franky Sticks en Hedof gemeen? Het zijn allemaal iconische creatieven die in het verleden het Duvel Designer Glas hebben mogen ontwerpen. Een prachtig rijtje waar de Brabantse Loes van Delft zich onlangs aan toe heeft mogen voegen.
Verder lezen
"Qua aanblik wijkt deze godendrank al af en drinkt ook eerder als wijn (port) dan als een bier. Wel omschreven als bier om op de bank heel rustig van te genieten (na de maaltijd). Iets erbij knagen lijkt niet nodig want het staat stevig op zichzelf en is een uitstekende solist. Alhoewel deze "portwijn" met (kruidige) kaas tot de mogelijkheden behoort. Hier kun je inderdaad lang van genieten bij inderdaad die gloeiende open haard, turend in het smeulend vuur of de vlammenzee je gedachtenstroom volgend en ordenend. Je "proeft" als het ware het gloeiende en verwarmende van het smeulend hout, waardoor aanzien van het houtvuur en het bier zich intens lijken te verenigen in een buitensporig drink festijn. Zorg, hoewel niet goedkoop, voor een tweede fles van 50 cl. en heb een gloedvolle veertien procents avond. De geproefde fles van de Fumè was no. 2343 uit 2015 en terecht een Riserva van de onvolprezen brouwer uit Italië: Teo Musso. Vooral de subtiele gerooktheid die in dit bier op alle fronten bij voorkeur in de voorgrond opereert geeft het geheel zijn weldadige karakter en aanwezigheid. Het eindcijfer zou ook een 10 hebben kunnen zijn, maar ja je houdt altijd nog een slag om de arm."
Ton van der Koppel