Birra Baladin (8)
IPA's zijn er in soorten en met maten. Bierista's hebben tal van expert-reviews geschreven, waarvan hier een kleine bloemlezing.
Verder lezenJe hoeft niet te wachten met bier drinken tot de 5 in de klok zit. Zeker niet met deze bierpairing: Heineken 0.0 met een omelet.
Verder lezenDeze zomer opent Rabauw op Strijp-S in Eindhoven een nieuwe brouwerij met proeflokaal én Rabauw Academy.
Verder lezenHagel, sneeuw: forget it! Wat dacht je van een Zonnesteek met je tenen in het strandzand. VandeStreek bier helpt je aan een blij gemoed.
Verder lezen
"Qua aanblik wijkt deze godendrank al af en drinkt ook eerder als wijn (port) dan als een bier. Wel omschreven als bier om op de bank heel rustig van te genieten (na de maaltijd). Iets erbij knagen lijkt niet nodig want het staat stevig op zichzelf en is een uitstekende solist. Alhoewel deze "portwijn" met (kruidige) kaas tot de mogelijkheden behoort. Hier kun je inderdaad lang van genieten bij inderdaad die gloeiende open haard, turend in het smeulend vuur of de vlammenzee je gedachtenstroom volgend en ordenend. Je "proeft" als het ware het gloeiende en verwarmende van het smeulend hout, waardoor aanzien van het houtvuur en het bier zich intens lijken te verenigen in een buitensporig drink festijn. Zorg, hoewel niet goedkoop, voor een tweede fles van 50 cl. en heb een gloedvolle veertien procents avond. De geproefde fles van de Fumè was no. 2343 uit 2015 en terecht een Riserva van de onvolprezen brouwer uit Italië: Teo Musso. Vooral de subtiele gerooktheid die in dit bier op alle fronten bij voorkeur in de voorgrond opereert geeft het geheel zijn weldadige karakter en aanwezigheid. Het eindcijfer zou ook een 10 hebben kunnen zijn, maar ja je houdt altijd nog een slag om de arm."
Ton van der Koppel