Zonder Oktoberfest is het stil in München

22 september 2020
Het is stil op de Theresienwiese in München. Onder normale omstandigheden werd daar in deze periode in goed twee weken tijd 8 miljoen liter bier gedronken. Maar ja, wat is nog normaal in deze tijd.

Afgelopen weekend zou het Oktoberfest in München zijn gestart. Het feest zou duren tot en met zondag 4 oktober. In die periode zouden er zo'n zes miljoen mensen naar het bierfeest komen om daar zo'n 8 miljoen liter bier te drinken. Onvoorstelbaar. En dan noemen we nog niet de bijna half miljoen gebraden kippen en bijna kwart miljoen braadworsten, die met het bier naar binnen gewerkt worden. Het niet doorgaan van het Oktoberfest betekent een financiële strop voor naar schatting 1,3 miljard euro.

Brouwerijen

Bij het zien van zo'n bedrag kun je je een voorstelling maken wat de afgelasting betekent voor de brouwerijen die hun bieren mogen tappen op het Oktoberfest. Het gaat hier om een beperkt aantal brouwerijen. Om op de Theriesienwiese te mogen staan moet je als brouwer je bier in München brouwen. Brouw je buiten de stadsgrenzen, dan ben je al uitgesloten van deelname. Dit zijn de brouwerijen, die vorig jaar hun bieren mochten schenken: Augustiner Bräu, Hacker-Pschorr, Hofbräu München, Löwenbräu, Paulaner
en Spaten.

Speedcourse

Zoals je ongetwijfeld weet is het Oktoberfest ontstaan naar aanleiding van het huwelijksfeest van Luwdig van Beieren en Theresia van Saksen-Hilburghausen in 1810. Dit jaar zou de 187ste editie worden gehouden. Een simpele rekensom leert dat het feest al eerder gecanceld is geweest. In de oorlogsjaren was er geen Oktoberfest en ook werd het event in de tweede helft van de 19e eeuw een paar keer afgelast in verband met cholera. Alles over het Oktoberfest leer je in de Bierista Speedcourse over dit grootste bierfeest van de wereld. Ook de speedcourse doen? Meld je dan nu aan voor de Bierista Bieropleiding. Met je bierdiploma op zak, heb je toegang tot vele extra's, zoals kortingen en extra bierkennis in de vorm van speedcourses. Je bent nooit uitgeleerd als het om bier gaat!
foto: Tommy Loesch