Zeezuiper in de schaduw van iconen

18 februari 2022

Je gaat naar de supermarkt en komt thuis met een ‘Zeezuiper’ van de Scheldebrouwerij. Voor slechts € 2,29 een bekroonde Tripel van met een bijzondere naam en een bijzonder etiket. Het is vooral de afbeelding op de voorzijde in combinatie met de naam ‘Zeezuiper’ die de aandacht trekt.

Op het ruglabel staat meer informatie over het bier. En dat klinkt best serieus: “Sinds 1994 brouwen wij met gevoel en verstand bier voor wie van bier houdt. Bier dat nooit verveelt en nooit teleurstelt. Iedere slok komt uit onze eigen brouwerij, waar met bezieling gewerkt wordt om voor elk wat nats te brouwen. Bieren met het gevoel van toen en de smaak van nu.

Wij blijven altijd trouw aan tradities, maar zijn voortdurend op zoek naar de perfecte balans tussen nostalgisch en vernieuwend, bescheiden en brutaal.

Zeezuiper is vernoemd naar een oud moerasgebied dat “kon zuipen als de zee” en onze geboortestad Krabbegat in de late middeleeuwen op nobele wijze van drinkwater voorzag.

Onze Zeezuiper is ongefilterd, ongepasteuriseerd speciaalbier met hergisting op fles en is bevlogen gebrouwen met natuurlijke ingrediënten: water, gerstemout, hop en gist.”

Witte hoed

Nou, daar krijg je best dorst van. Op z’n minst word je er nieuwsgierig van. Na de aankoop hoefde de fles niet lang te wachten voordat de kroonkurk werd gelicht. Het goudgele bier stroomt het Bierista proefglas in, een grote witte schuimkraag vormend. Die grote witte hoed heeft een stevige structuur en het duurt dus even voordat we goed kunnen ruiken en proeven.

Frisse toon

De aroma’s van deze Tripel van 8% zijn opvallend fris. Niet weeig en zoet, maar friszoet en licht kruidig en fruitig. Bij het nemen van de eerste slok valt ook dat frisse, licht kruidige op. Jazeker, dit is onmiskenbaar een Belgische Tripel met flink wat power. En tegelijkertijd heeft dit bier door die frisse toon een zekere lichtvoetigheid. De ene slok volgt de ander snel op en voordat ik er erg in heb is het tweede glas en dus de fles leeg. Dat is jammer, want een tweede flesje heb ik niet gekocht.

Extra glans

Als we het hebben over een Tripel, dan hebben we het over iconen als Westmalle Tripel en Tripel Karmeliet. Deze voeren al geruime tijd de Bierista Top 10 Beste Tripel aan. Zeezuiper van de Belgische Scheldebrouwerij komt wat mij betreft echt in de buurt. De frisheid en de lichte kruidigheid geven deze Tripel extra glans. De gediplomeerde bierkenners van Bierista waarderen dit bier met gemiddeld een 7,8, waarmee het net op randje stand van de Top 10. Zeezuiper van Scheldebrouwerij is het proberen zeker waard. Bij het volgende supermarktbezoek gaat er zeker weer een flesje mee.