Wijnhuis Panningen lanceert tweede eigen bier

2 december 2019

In het Limbrurgse dorp Panningen zit drankenspeciaalzaak Wijnhuis Panningen, die in Lindsy Bouten behalve een zeer kundig bierspecialist ook een enthousiaste brouwer in huis heeft.

Door Miel Neuraij

Nadat eerder dit jaar de Stoute Limburger in de verkoop kwam - een milde Stout gebrouwen in samenwerking met de Stadsbrouwerij Eindhoven - is nu het bier Koude Vingers gepresenteerd.

Koude Vingers

Koude Vingers is een krachtig donkerbruin winterbier van 9%, gebrouwen met gerstemout en tarwemout. Voor de winterse noot zijn kaneel, zoethout, zoete sinaasappelschillen, kandijsuiker en Heilig Hout gebruikt. Als hop is een melange van Taurus, Tradition en Perle gebruikt.

Holevoort

Dit bier is gebrouwen in de ketels van Brouwerij Holevoort in het Brabantse Bakel, waar ook de genoemde hopsoorten geteeld zijn. De etiketten waren nog niet klaar maar ik heb reeds een proefflesje meegekregen. Eenmaal ingeschonken is het glas gevuld met een helder donkerbruin bier, bekroond met een wat off-white stabiele schuimkraag. In het aroma de warme geuren van kaneel en kandijsuiker, aangevuld met houtige tonen van zoethout en heilig hout. Een lichte hoppigheid en op de achtergrond iets fruitigs zonder dat hier de sinaasappel in herkend wordt.

Bitter-zoet

In de zachte, bijna romig te noemen aandronk komen een zoetige moutsmaak en kandy naar voren gevolgd door kruidigheid en hout. Niet overdreven hoppig maar wel met een stevige bitter van het Heilig Hout en de kruiden, waardoor een iets samentrekkend mondgevoel ontstaat. De nasmaak is lang aanhoudend bitter-zoet. Ondanks het alcoholpercentage van 9% drinkt het gevaarlijk gemakkelijk weg. Als het aan Lindsy ligt is dit zeker niet het laatste bier dat in eigen beheer in de markt gezet wordt.